Ma eldőlhet Gyárfás barátja, Ihász Sándor sorsa

Jogerős ítéletet hirdethet szerdán a Fővárosi Törvényszék Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyész perében. A korábban a Fővárosi Főügyészséget is vezető Ihászt egy éve, nem jogerősen hivatali visszaélés miatt felfüggesztett börtönre ítélték. Az elsőfokú ítélet szerint Ihász Sándor bizonyítékot rejtett el annak érdekében, hogy barátja, Gyárfás Tamás megússza a felelősségre vonást a Fenyő-gyilkosság ügyében. Ihász szerint ugyanakkor képtelenség, amit a terhére rónak és állítja, semmilyen bűncselekményt nem követett el.

2024. 04. 17. 5:51
null
Ihász Sándor (Fotó: Bach Máté)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerős ítélet születhet szerdán az egykori fővárosi fellebbviteli főügyész, Ihász Sándor másodfokú büntetőperében a Fővárosi Törvényszéken. 

A magyar igazságszolgáltatás ilyen magas pozíciókat betöltő szereplője eddig még nem került bíróság elé, hiszen Ihász Sándor nemcsak fellebbviteli főügyész volt, hanem 2004-től 2012-ig a Fővárosi Főügyészséget is vezette.

 Utóbbi szervezet látta el a Fenyő-gyilkosság évtizedekig tartó nyomozásának felügyeletét is.

Az Ihász-ügy éppen ezért az 1998-as leszámolás egyik nagyon fontos mellékszála, hiszen az exfőügyész meggyanúsításának, majd bíróság elé állításának az előzménye az volt, hogy Gyárfás Tamást 2018. április 17-én őrizetbe vette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azzal a gyanúval, hogy a Nap TV korábbi tulajdonosa, az úszószövetség egykori elnöke – Portik Tamás alvilági figura közvetítésével – megölette nagy üzleti riválisát, Fenyő Jánost. A Fenyő-ügyben idén februárban Gyárfást hét évre, míg Portikot életfogytiglanra ítélte nem jogerősen a Fővárosi Törvényszék. 

Portik felvételei sodorták bajba Ihász Sándort

Visszatérve Ihász Sándorra, Gyárfás elfogása után nem sokkal a volt fellebbviteli főügyészből is gyanúsított lett. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) azt rótta Ihász terhére, hogy még Gyárfás meggyanúsítása előtt, 2017 októberében átvette barátjától, az exúszóelnöktől a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos, Gyárfás és Portik között zajló, utóbbi férfi által rögzített, majd hosszú évekig elrejtett beszélgetésekről készült hangfelvételek egy rövid részének leiratát (a teljes, vágatlan hangfelvételt csak több mint egy évvel később, 2018 decemberében foglalták le több helyszínen).

Gyárfás azért fordult régi barátjához, mert a leiratrészlettel Portikhoz köthető személyek megzsarolták: a Nap TV volt tulajdonosát egy bűnöző kereste fel otthonában, majd átadta neki a levelet azzal a közléssel, hogy „elutasítás esetén tragédia lesz”. 

A papíron egyértelmű utalások voltak arra nézve, hogy a volt médiavállalkozónak köze van Fenyő halálához.

Nem adta át a bizonyítékot

Mivel Gyárfást ebben az időben már lehallgatták és nagy valószínűséggel meg is figyelték, Ihász Sándor is a hatóság látókörébe került. A KNYF szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak Gyárfás felelősségre vonásához. 

Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozóhatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta, így hivatali visszaélést követett el.

A Központi Nyomozó Főügyészség végül 2020 tavaszán emelt vádat Ihász Sándor ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az egykori főügyész az eljárás során végig azt hangsúlyozta, hogy nem követett el semmit, és abszurd, ami vele történik, ráadásul egykori kollégái is pontosan tudják, hogy nem követett el bűncselekményt.

A volt főügyész azzal is védekezett, amikor a leiratrészletet megkapta, akkor sem és korábban sem merült fel barátja, Gyárfás Tamás büntetőjogi felelőssége az 1998-as Fenyő-gyilkosság kapcsán. Szerinte a Gyárfástól megkapott papíron olyan dialógus volt, amit bárki írhatott, aki nyomon követte a Fenyő-gyilkosság fejleményeit, benne a Gyárfás esetleges érintettségére vonatkozó, korábban soha, senki által meg nem erősített sajtótalálgatásokat, feltételezéseket, rágalmakat.

 

Az ügyészség szerint a volt főügyésznek tudnia kellett, hogy Gyárfás érintett a Fenyő-ügyben

Az ügyészség szerint azonban Ihász Sándor védekezését dokumentumok cáfolják. Például, hogy Ihász még fővárosi főügyészként 2011-ben maga írta alá a Gyárfás Tamás lehallgatásáról szóló határozatot a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben, miután Portik bérgyilkosa, Jozef Rohác képbe került a Margit utcai leszámolás ügyében. 

Az ügyész hangsúlyozta azt is, hogy 2004-ben fővárosi főügyészként Ihásznak teljes rálátása volt az ügyre, tisztában volt tehát azzal, hogy felmerültek olyan tények, amelyek Portik Tamás és Gyárfás Tamás felbujtói szerepére utaltak.

 Hozzátette: a vádlott főügyészként már 2005-ben is kapott olyan jelentéseket, amelyek konkrét nyomozati cselekményekről szóltak a felbujtó megtalálása érdekében, sőt lehallgatásról is született határozat.

A védelem ugyanakkor azzal érvelt, hogy Ihász nem hivatalos személyként, hanem barátként segített Gyárfásnak, hiszen meggyőződése volt, hogy az ex-úszóelnök ártatlan a Fenyő-ügyben. Papp Gábor, Ihász Sándor ügyvédje életszerűtlennek nevezte, hogy egy ügyészségi vezető, aki többszáz embert irányít, egyetemen oktat, kockára tenné a jó hírnevét és az egzisztenciáját egy ilyen üggyel. Az ügyvéd elmondta azt is, hogy Ihász egyáltalán nem akarta lebeszélni Gyárfást a feljelentésről, hanem tájékoztatta a volt médiavállalkozót a lehetőségekről és annak következményeiről. 

Első fokon bűnösnek mondták ki Ihászt

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2023 februárjában bűnösnek mondta ki Ihászt hivatali visszaélés bűntettében. Ezért a volt főügyészt a bíró egy év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság indokolásában kifejtette, hogy Ihász Sándor a cselekmény, az iratok átadásának időpontjában hivatalos személy volt, fővárosi fellebbviteli főügyész. Gyárfás nem véletlenül kereste meg őt, hiszen tudta, hogy a főügyésznek van rálátása a Fenyő-gyilkosság ügyére.

A vádlott ismerte az iratokat, így tisztában volt vele, hogy Gyárfás érintettsége felmerült az ügyben

 – hangsúlyozta a bíró, hozzátéve, hogy ezt több bizonyíték is alátámasztja. Ihász tudott arról is, hogy a Gyárfás által neki átadott dossziéban lévő iratok bizonyítéknak számítanak a Fenyő-ügyben. Ezért ezeket át kellett volna adnia nyomozóhatóságnak, nem pedig a szekrényében őriznie – hangzott el az elsőfokú bíróság indokolásában.

Gyurcsány bizalma töretlen

Ihász a büntetőügyén kívül azzal is bekerült az országos hírekbe, amikor Gyurcsányék 2021-ben közleményben tudatták, a volt főügyészt szemelte ki a Demokratikus Koalíció (DK) arra, hogy egy esetleges 2022-es kormányváltás után igazságügyi szakértőként levezényelje az „elszámoltatást”.  Ihász lapunknak az elsőfokú döntés után úgy nyilatkozott, hogy Gyurcsány az ítélet ellenére támogatásáról biztosította.

 

 https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/03/ihasz-sandor-nem-tudom-megitelni-hogy-gyarfas-artatlan-e-a-fenyo-ugyben

Borítókép: Ihász Sándor (Fotó: Bach Máté) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.