Szorul a hurok Karácsonyék körül: a Városháza gazdái hallgatnak a hídpénzbotrányról

Karácsony Gergely vezette Városházán landolhatott az a másfél milliárd forint közpénz, amelyet a Lánchíd felújítására szánt összegből szivattyúzhattak ki a baloldal háttéremberei. A sajtó szerint Karácsony Gergelynek hivatali kötelessége lenne számot adni arról, mit tud ezekről a pénzmozgásokról, ugyanis az önkormányzat, azaz a budapesti adófizetők pénzéről van szó. A főpolgármester ehelyett sikerpropagandával állt elő a Facebook-oldalán.

2024. 04. 22. 10:47
Budapest, 2023. augusztus 4. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfõjénél 2023. augusztus 4-én. Mögötte Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b2) és Csohány András, a kivitelezõ A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b3). A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél milliárd forint közpénzt szivattyúzhattak ki a Lánchíd felújítására szánt összegből, ráadásul a legfrissebb információk szerint ez a tetemes pénztömeg a Karácsony Gergely vezette Városházán landolhatott – írja a Mandiner. A portál felhívja a figyelmet: a hídpénzbotrányban hetek óta folyamatosan derül fény egyre hajmeresztőbb részletekre, a Városháza urai azonban síri csendben vannak, a sajtó megkereséseire egyszerűen nem hajlandók válaszolni.

 

Sikerpropaganda van, pénz már nincs

Közben a főpolgármester szokásához híven aktívan kampányol a közösségi oldalán, naponta több bejegyzést tesz közzé. Egyik múltheti posztját olyan fotóval illusztrálta, amelyen mögötte éppen a Lánchíd látható, ezért már-már azt gondoltuk, hogy végre megszólal a korrupciógyanús hídpénzbotrányról, de csalódnunk kellett. Ehelyett sikerpropagandával állt elő a Facebook-oldalán, többek között a Lánchíd felújításával példálózva. 

A túlárazott, kiüresített beruházást, a hasonló módon megvalósított Blaha Lujza téri rekonstrukcióval együtt az elmúlt húsz év „adósságtörlesztésének” nevezett. 

A valóságtól teljesen elrugaszkodott öntömjénezésben szerepelt „minden idők legnagyobb számú faültetése”, de az is, hogy „senki nem cserélt le annyi buszt, trolit és villamost, mint mi”.  Azzal is büszkélkedett Karácsony, hogy „hazahozott” 300 milliárd forint uniós pénzt, amiből a következő években fejlesztéseket ígért. Ehhez képest évek óta azt halljuk, hogy kivérezteti a kormány a fővárost, néhány hónapja ismét a csőd szélére került Budapest, semmilyen beruházásra nincs pénz. Persze, olykor egyenesen tagadja, hogy csőd lenne. A főpolgármester korábbi és mostani állításai között tehát szakadéknyi távolság tátong, miközben a lényegről, a Lánchíd-projektből kiszedett másfél milliárd forintról egy szót sem szólt.

 

Karácsony a Facebookon politizál

A Városházát érintő súlyos kérdések megválaszolása helyett, péntek éjféltől 48 órát visszatekintve

Karácsony Gergely tíz bejegyzést is közzétett, amelyek döntő többsége egyáltalán nem a fővárosi önkormányzat munkájáról, vagy a budapesti embereket érintő ügyekről szól.

Gyakorlatilag csak a választási kampányáról, például az V. kerületi baloldali előválasztáson győztes Juhász Péter ünnepléséről, vagy épp a saját fotózásáról posztolt. De Pikó András józsefvárosi polgármesterrel és Karácsony párttársával, a szélsőbaloldali Jámbor András közös politikai performanszának is szánt egy bejegyzést. Ezen kívül olyan „kirívóan fontos” ügyekről is posztolt a főpolgármester, mint a „pénzesős” reklámakció során letarolt Deák téri virágágyások rendbetételére való felhívás, vagy az I Bike Budapest elnevezésű szombati felvonulásra meghirdetett Mol Bubi kerékpár akció.

 

A kérdések kérdése

Talán ezek után időt szánhatna arra is a főpolgármester, hogy elmondja, milyen úton-módon és miért juthatott vissza a Lánchíd-felújítást végző cég tulajdonosi köréhez, majd a Városházára másfél milliárd forint, amit az A–Híd Zrt. ezt megelőzően utalt el a számlagyáros ügyvéd, Vig Mór cégének. Ismert: Budai Gyula fideszes képviselő a videójában arról beszélt, hogy

hivatali vesztegetés gyanújával feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) a fővárosi baloldalhoz és Vig Mórhoz köthető hídpénzbotrány ügyében.

Ennek apropóját az adta, hogy a politikus kapott egy levelet, amiben fontos információk voltak a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A levélíró információi szerint Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található egyik biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a fölvett készpénzzel, méghozzá a cég vezetőjével. Azaz, itt cserélhetett gazdát az a közel másfél milliárd forint, amit a beruházásra szánt pénzekből szivattyúzhattak ki. Ez a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel – tette hozzá a videóban Budai, megjegyezve, a levélíró úgy tudja,

a hídpénzből jelentős összegek kerülhettek a fővárosi baloldalhoz.

A címadatok alapján a biztonsági cég nem lehet más, mint a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. Amennyiben igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza. Onnan pedig a levélíró szerint egyenesen a budapesti Városházán landolhattak. A Mandiner szerint mindezek alapján Karácsony Gergelynek hivatali kötelessége lenne számot adni arról, mit tud ezekről a pénzmozgásokról, ugyanis az önkormányzat, azaz a budapesti adófizetők pénzéről van szó. 

Borítókép: Karácsony Gergely fõpolgármester (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.