Válaszokat vár Karácsonytól a Lánchíd-ügyben a Fidesz

A főpolgármester körül a hídpénzbotrány miatt egyre fogy a levegő.

2024. 04. 08. 15:35
KARÁCSONY Gergely
Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ötmilliárd forinttal drágább, kisebb műszaki tartalom – összegezte a fővárosi Fidesz frakcióvezetője a Lánchíd-felújítást. Wintermantel Zsolt új videójában így foglalta össze a botrányos ügyet: a főpolgármester minden követ megmozgat, hogy egy bizonyos cég végezhesse a munkát, majd számlagyáros nyomozásban érintett cégeken keresztül

közel másfél milliárd forint vándorol készpénz formájában magánzsebekbe.

A kormánypárti politikus úgy véli, a Lánchíd botrányos felújítása kapcsán Karácsony Gergely nagyon sok válasszal tartozik a budapestieknek. Fel is tett hat kérdést, amelyek tisztázásra szorulnak:

  • Miért nem volt jó az eredeti szerződés?
  • Miért kellett új közbeszerzést kiírni?
  • Miért ragaszkodott a főpolgármester az A-Híd Zrt.-hez?
  • Miért kellett elfogadni az ötmilliárd forinttal drágább ajánlatot?
  • Miért kellett hatvanszorosára emelni az előleget?
  • Hová vándorolt a másfél milliárd forint?

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, újabb személy bukhat bele a százmilliós számlagyár működtetésével gyanúsított Vig Mórhoz köthető hídpénzbotrányba. Sajtóértesülések szerint a praxisától eltiltott jogász mellett egy másik ügyvéd, Hegedűs Dániel is óriási összeget, ötszázmillió forintot vehetett fel készpénzben a Lánchíd felújítását végző cégtől.

A hídpénzbotrány kirobbanásának egyik előzménye, hogy tavaly novemberben az adóhatóság őrizetbe vett egy praxisától eltiltott ügyvédet, Vig Mórt, aki nem más, mint az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával házkutatást is tartott az egykori jogásznál, akit többek között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádoltak meg.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.