A börtön sem elég, továbbra sem menesztik a BKK-tól a korrupcióval gyanúsított politikust

A rács mögül felügyelheti tovább a BKK működését Czeglédy Gergő óbudai alpolgármester.

2024. 06. 26. 7:21
Czeglédy Gergő
Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég őrizetbe vették, majd letartóztatták Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét. A politikus a gyanú szerint százmillió forint kenőpénzt vett át, az ügyében eljáró nyomozási bíró pedig elrendelte a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított alpolgármester egy hónapos letartóztatását.

Czeglédy kerületi alpolgármesteri posztja mellett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottsági tagjaként is tevékenykedik, azaz feladatai közé tartozik a fővárosi közlekedési közszolgáltató vállalat törvényességi ellenőrzése. A Városházán nemrég tartott háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arra a kérdésre, hogy visszavonják-e Czeglédy Gergő tagságát a BKK felügyelőbizottságában, közölte:

ebben a főpolgármesteri ciklusban már nem terveznek több közgyűlést tartani, Czeglédy mandátuma pedig mindenféleképpen lejár néhány hónapon belül.

Vagyis a közgyűlés hiányában az óbudai korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja, Czeglédy Gergő októberig a BKK felügyelőbizottságának tagja maradhat, annak ellenére, hogy jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Az ügyben korábban Vitézy Dávid is megszólalt, aki rámutatott:

a BKK törvényes működésének felügyeletét jelenleg a börtönből végzik.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, abban az ügyben, amelyben letartóztatták Czeglédy Gergőt, Óbuda alpolgármesterét, a baloldali összefogás politikusát, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tíz embert gyanúsított meg minősített vesztegetés elkövetésével, és több helyszínen, köztük a III. kerületi önkormányzat épületében végeztek kutatást és lefoglalást. A kihallgatott gyanúsítottak között volt a III. kerületi alpolgármester, Czeglédy Gergő és egy önkormányzati cég vezetője, akiket őrizetbe vettek. A Magyar Nemzet megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt válaszolta, hogy – a KNYF indítványára – a bíróság 30 napra elrendelte mindkét őrizetben lévő gyanúsított letartóztatását.

Czeglédy egyébként a Demszky-érában a számos korrupciós botrányba keveredett Hagyó Miklós embere volt. Gyanús gazdagodását pedig a kampány alatt is szóvá tette többek között Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi – két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

Borítókép: Czeglédy Gergő, a BKK felügyelőbizottságának tagja (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.