Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Berobban a strandszezon, nagy roham várható a fővárosi fürdőkben

Noha a természetes vizek is melegedésnek indultak, az előszezonban inkább a mesterséges fürdőket részesítik előnyben a fürdőzni vágyók. Budapesten hétvégére az összes strand megnyitja kapuit, ezzel hivatalosan is megkezdődik a strandszezon. A turisták körében a Széchenyi fürdő, a fővárosiaknál a Palatinus strand a legnépszerűbb. Idén vastagabb pénztárcával érdemes elindulni: a megemelkedett belépőárak mellett a büfések is árat emeltek.

2024. 06. 19. 18:03
BPM_2024011 (44)

Budapesti Fürdő riport  Budapest 20240115 Magyar Nemzet

20240115 BudapestSzéchenyi Gyógyfürdő és Uszodafotó: Bach Máté (BPM)Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A fővárosi kezelésében lévő fürdők nagy része egész évben nyitva tart, hiszen rendelkeznek bel- és kültéri medencékkel is, így az utóbbiak nyáron strandként is működnek – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.

Tíz évvel ezelőtt automatikusan május 1-jén kezdődött a strandszezon, ez mostanra erősen időjárásfüggővé vált.

A BGYH tapasztalatai szerint a fürdővendégek megvárják a napsütéses, forró napokat, vagyis az igazi kánikulát, ami manapság már 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet jelent. Történetesen ez idén június második felére esett.

 

Hirtelen berobbant a nyár

Társaságunk fürdőiben évek óta ütemezetten, az időjárás alapján mérlegelve nyitjuk meg strandmedencéinket, strandjainkat, nagyjából az április végétől június közepéig tartó időszakban. Idén azonban a március végi, húsvéti hétvégére jelzett 20–24 Celsius-fokos melegre tekintettel néhány helyen már korábban kezdtük a „nyáriasítást”. A télen is üzemelő medencék mellett megnyitottuk a Palatinuson a Margaréta-medencét, a Paskál fürdőben pedig lekerült a sátor az úszómedencéről. Május első hetétől használható a Gellért fürdő kültéri medencéje, a hónap közepén pedig a Palatinus élménymedencéjében is lehetett fürdőzni – sorolta lapunknak a fővárosi cég. Hozzáfűzték: június közepéig – az időjáráshoz igazodva – a többi strandmedencét is beüzemelték. A Palatinuson a strand-, gyermek- és termálmedencéket, majd pedig sokak örömére a csúszdákat is.

A sorban ezúttal is utoljára nyitnak a csak nyáron működő strandok, a Római és a Pünkösdfürdői strand. Az előbbi hétfő óta, utóbbi szombattól látogatható.

Jóllehet már az első napsütéses tavaszi naptól vágyunk a strandra, a medencék, napozók és büfék leginkább mégis a forró, kánikulai napokon telnek meg. – Ebben az évben elmondható, hogy valóban szeszélyes volt április. Húsvétkor ragyogó idő volt, sokan választották a fürdőzést az ünnep alatt is, majd betört egy hidegfront esővel, széllel, hűvös idővel. Az április közepi hétvége is strandidővel kecsegtetett, ezután azonban visszatért a szinte télies idő reggelenként fagypontközeli hőmérséklettel – emlékeztettek.

Az igazi nyárra mostanáig várni kellett, ezért a fürdőszerető emberek várhatóan a hétvégén rohamozzák meg a fővárosi strandokat.

A legnépszerűbb strandon, a margitszigeti Palatinuson nyári forró napokon akár hétköznap is ellátogatnak ötezren, rosszabb időjárás esetén viszont a napi vendégszám néhány száz fő körül alakul. A strandok forgalmát az időjárás mellett más tényező is befolyásolja. Hétvégén több a vendég, mint hétköznap, és természetesen akkor indul be igazán a nyár, amikor az iskolai szünet elkezdődik.

 

Drágultak a strandbelépők és a büfék

A legdrágább fürdő továbbra is Széchenyi fürdő a maga tíz-tizenkétezer forintos belépőjegyével. A drágasága miatt ezért a turisták kedvenc helyévé avanzsált, a fővárosiak inkább a család- és pénztárcabarátabb Palatinus strandot választják.

A belépők ára ez év elején, 2024. január 8-tól 5–13 százalékkal emelkedett.

– A főváros még mindig legnépszerűbb strandja a Palatinus, amely évek óta téli, illetve nyári szezoni díjakkal működik. Itt az árak a nyári szezonig változatlanok voltak, a nyári szezon kezdetétől, tehát június 15-től átlagosan 10-13 százalékos áremelés történt a tavaly nyári díjakhoz képest. A margitszigeti fürdőben a felnőttbelépő ára 5000–5500 forint lett, szemben a tavalyi 4400–4900 forinttal – ismertette a BGYH. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a hazai vendégeknek érdemes igénybe venniük a kedvezményes lehetőségeket, mint a fürdőbérlet, családi belépő, gyermek-, diák- és nyugdíjasjegy, Zsigmondy Klubkártya. A Budapest Spas bérletek kiemelkedő kedvezményeket biztosítanak. A bérlettel egy alkalomra számítva már 1000–1300 forintos áron is lehet fürdőzni, ráadásul bérlettípustól függően több fürdőbe is lehet vele járni.

A belépőárakkal párhuzamosan a strandbüfék is emeltek az áraikon, figyelembe véve az éves inflációt, illetve a vendégek fizetőképességét, ennek mértéke átlagosan tíz százalék. 

A BGYH az áremelkedést a munkaerővel kapcsolatos költségek emelkedésével indokolja.


Hőségriasztás van érvényben

Szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy

a nagy melegben fogyasszunk több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon, és ne feledkezzünk meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka vagy kalap viseléséről sem.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg. A vízparton tartózkodók hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Ilyen időszakban fontos a fokozott odafigyelés. A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyjuk a parkoló autóban. Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztos a nyári forróság veszélyeire hívta fel az állattartók figyelmét.

A hőguta és a kiszáradás komoly egészségügyi problémákat okozhat a kutyáknál, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek.

A nyári forróságban a kutyák hőszabályozása kevésbé hatékony, mint az embereké, mivel nem izzadnak a bőrükön keresztül, hanem lihegéssel próbálnak hűsölni, ami azonban csak korlátozott mértékben segít.

A hőguta veszélye akkor is fennállhat, ha kedvencünk árnyékos helyen van, azonban a levegő fülledt. Ezenkívül a kiszáradás is komoly kockázatot jelent, különösen akkor, ha nem biztosítunk számukra elegendő friss vizet, ami különösen fontos a forró napokon. A forró aszfalt és homok pedig könnyen megégetheti a kutyák mancsát, ami fájdalmas sérüléseket okozhat.

Borítókép: A Széchenyi fürdő (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.