Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Az Egyesült Államok ismét a magyar szuverenitásért aggódik

Az Egyesült Államok szerint antidemokratikus olyan szervezeteket vizsgálni, amelyek külföldről kapnak finanszírozást és politizálnak. David Pressmanék arra reagáltak, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított az Átlátszó és a Transparency International Magyarország ellen.

2024. 06. 28. 12:35
20230417 Pécs Pécsre utazott David Pressman amerikai nagykövet, aki nyilvános program keretében látogatott el a Pécsi Tudományegyetemre, majd a Nemzeti Virológiai Laboratóriumba ment. Később „off the record” háttérbeszélgetést tartott. David Pressman egy Soros Györgyhöz köthető helyi alapítványt is meglátogatott. Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN A képen: David Pressman USA nagykövet a pécsi belvárosban Fotó: Laufer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokat mély aggodalommal tölti el a magyar kormány „nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvénye”, illetve a nemrégiben felállított Szuverenitásvédelmi Hivatal e heti, a civil társadalmat és a független médiaszervezetek működését célzó drákói intézkedései – áll az Egyesült Államok külügyminisztériumának ma kiadott közleményében. 

David Pressman amerikai nagykövet
David Pressmanék szerint antidemokratikus olyan szervezeteket vizsgálni, amelyek külföldről kapnak finanszírozást és politizálnak. Fotó:  MTI/Koszticsák Szilárd

Mint írják, a  magyar kormány azon igyekezete, amely a független szervezetek zaklatására, megfélemlítésére és megbüntetésére irányul, ellentétes a demokratikus kormányzás jogállamiságban gyökerező elveivel. „Ez a törvény korlátlan hatalmat biztosít a hivatal számára, hogy saját állampolgárainak emberi jogait és alapvető szabadságjogait célba vegye, és veszélybe sodor minden olyan országot, gazdálkodó szervezetet vagy magánszemélyt, amely úgy dönt, hogy együttműködik velük. Az Egyesült Államok a jövőben is kiáll a civil szervezetek és a média szabadságának védelme mellett az ehhez hasonló, antidemokratikus intézkedésekkel szemben” – áll a közleményben.

 

Külföldi befolyás, törvényi kötelezettség

Mint korábban beszámoltunk róla: azért indított vizsgálatot a Szuverenitásvédelmi Hivatal az Átlátszó és a Transparency International Magyarország ellen, mert 

törvényi kötelezettségük vizsgálni az olyan szervezeteket, amelyek külföldről kapnak finanszírozást, közéleti tevékenységet végeznek és a politika befolyásolásával foglalkoznak. 

A hatályos törvények alapján a kötelezettnek a letétbe helyezési és a közzétételi kötelezettségének eleget kell tennie a beszámoló elektronikus megküldésével a céginformációs szolgálat részére az adott üzleti év mérlegforduló napját követő ötödik hónap utolsó napjáig, vagyis május 31-ig. A törvényi előírások célja a teljes körű nyilvánosság biztosítása a közérdek védelme érdekében. Ennek ellenére a magát a transzparencia élharcosaként feltüntető, ezen értékeket pedig az állami szerveken és a konzervatív értékrendet képviselő civil szervezeteken visszatérően számonkérő Átlátszó a 2023-as pénzügyi beszámolójának közzétételére vonatkozó kötelezettségének mind a mai napig nem tett eleget.

 

Nem először támadják Magyarországot

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete nem először bírálta a magyar szuverenitásvédelmi törvényt, valamint és a Szuverenitásvédelmi Hivatalt. Legutóbb, június 23-án, a rezidenciáján rendezett családi pride-pikniken jelentette ki: „Putyin orosz elnök elfogadtatott egy »külföldi ügynök-törvényt«, hogy bűnbakká tegye, befeketítse és partvonalra szorítsa a hazai politikai ellenfeleit, amit egy »melegpropaganda-ellenes törvény« követett. ”

Amit a demokratikus világ jó része figyelmeztető tanmesének tekintett, azt a magyar kormány, úgy tűnik, modellként használja. Magyarország is megalkotta saját, a civil szervezetek »külföldi támogatásáról« szóló törvényét, aztán a »melegpropaganda-ellenes« törvényét, majd az úgynevezett »Szuverenitásvédelmi Hivatalt«. Magyarország nem sok időt vesztegetett, mire ezt a félelemgépezetet alkalmazni kezdte

– állította David Pressman.

 

Mi az a szuverenitásvédelmi törvény?

A magyar szuverenitásvédelmi törvényt 2023. december 12-én szavazta meg az Országgyűlés. Az így létrejött Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke Lánczi Tamás lett. A még tavaly hatályba lépett jogszabály szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató autonóm államigazgatási szerv.

A hivatal független, csak jogszabályoknak van alárendelve, feladatkörében más személy vagy szerv által nem utasítható, feladatát más szervektől elkülönülten és minden más intézmény, szerv, politikai párt, társaság, egyesület, jogi vagy természetes személy általi befolyásolástól mentesen látja el. A hivatal számára feladatot csak törvény írhat elő.

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Dunántúli Napló/Laufer László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.