Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Vitézy reagált az NVB döntésére: Itt mindenképpen korrekcióra volt szükség

Karácsony Gergely új választást sürgetett, amikor még nem hoztak döntést a győztesről, aztán már homályosabban nyilatkozott.

2024. 06. 15. 13:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki döntése szerint Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást. A hivatalos közlés szerint 41 szavazat volt a különbség közte és Vitézy Dávid között.

Az újraszámlálást Vitézy Dávid kezdeményezte, megfellebbezve a hivatalos eredményt, miután szerinte számos helyről érkezett jelzés, hogy szavazókörökben tévesen érvénytelenné nyilvánították az egyébként érvényes szavazatokat, amelyeknél Szentkirályi Alexandra neve mellett egy érvényes jelölt neve mellé is tettek X-et.

Az újraszámolás után Vitézy Dávid interjút adott a Partizánban Gulyás Mártonnak – írja a Mandiner. A főpolgármester kihívója arra a kérdésre, hogy ki nyerte a 2024-es főpolgármester választást, azt válaszolta: négy tízezrelékkel Karácsony Gergely nyert. – Gratuláltam is neki hozzá – tette hozzá Vitézy Dávid, majd azzal folytatta, hogy azért nem tud egyértelműbben válaszolni, mert maga Karácsony Gergely jelentette be, hogy megtámadja a választás eredményét, annak ellenére is, hogy ő nyert.

 

Két típusú jogorvoslat létezik

Vitézy Dávid arról is beszámolt, hogy két típusú jogorvoslat van még folyamatban a választásokkal kapcsolatban. – Az egyik, hogy Karácsony Gergely maga jelentette be – egy szerintem a magyar demokráciatörténetben egészen példátlan, Donald Trumptól átvett hisztériakeltéssel és mocskolódó kampánnyal, amit az elmúlt 48 órában csinált –, hogy új választást szeretne.

Nyilván azt hitte, hogy ezt az újraszámlálást nem fogja megnyerni

– magyarázta az LMP jelöltje. Vitézy Dávid leszögezte: – Ezt a fajta hergelést nagyon visszásnak tartom, én mindig azt mondtam el, amik a jogi tények. Nem tüntetést szerveztem az NVI irodája elé.

Nem kezdtem arról beszélni, hogy Gyurcsány Ferenc pártja – pedig lehetett volna – hogyan befolyásolta ezt a választást különböző technikákkal.

De hogy annak a fellebbezésnek mi lesz a vége, amit Karácsony szeretne, hogy új választást el tud-e érni, azt most nem tudom megmondani – zárta a gondolatmenetét a jelölt.

Majd felidézte, hogy a másik szál, hogy a Fővárosi Választási Bizottsághoz azzal a kéréssel fordultak, hogy a IV. és a VII. kerületben ismételjék meg a választást. – Azt állítottuk, hogy az az eredmény, ami létrejött, nem egy tisztességes folyamat eredménye – idézte fel Vitézy Dávid, és ismertette, hogy elvégeztek egy összehasonlítást, melyből kiderült, hogy Újpesten és Erzsébetvárosban kétszer annyi érvénytelen szavazat jött össze a szavazókörökben, mint más kerületekben. – Mert míg a II. kerületben egy fekete téglalappal eltüntették a szavazólapokon Szentkirályi Alexandra nevét, addig az említett kerületekben volt, ahol csak pár milliméteres filccel húzták csak ki.

Itt a főváros felelőssége fennáll, hiszen a Fővárosi Választási Bizottság felelős ennek a választásnak a megrendezéséért,

és ők nem adtak egyértelmű iránymutatást a kerületeknek arra, hogy a kihúzást hogyan kell csinálni. Az ügy pénteken került az NVB elé, és akár a Kúriáig is eljuthat – jelentette ki. Vitézy azt is megjegyezte, az eredmény és a mintegy 500 érvényessé átminősített szavazólap kapcsán, hogy „itt mindenképpen korrekcióra volt tehát szükség”.

 

Nyilatkozatháború

Az elmúlt napokban egyfajta nyilatkozatháború is kialakult a felek között, és folyamatos volt az üzengetés. Karácsony Gergely többek között kijelentette, hogy

új választást kezdeményez a fővárosban akkor is, ha az újraszámolás őt hozza ki győztesnek.

Erre Vitézy Dávid úgy reagált:

a magam részéről állok elébe, ha erről az illetékes szervek döntést hoznak.

Az LMP jelöltje azt is hozzátette, hogy Karácsony Gergely az elmúlt napokban „mocskolódott és hazudott, köztisztviselőket vádolt bűncselekményekkel, a szavazóimat sértegette, csak azért, mert azt hitte, veszíteni fog”.

Karácsony ezt a kétségbeesett vagdalkozást egyetlen cél érdekében tette: saját politikai túlélése miatt.

– Mert úgy látszik, ha már ugródeszkának nem tudta használni a Városházát, most megpróbálja a DK és az MSZP mentőcsónakjaként – jelentette ki Vitézy Dávid. Pénteken, amíg a választási bizottság meghozta döntését, a Telex stábja is ott volt a főpolgármester mellett, aki péntek estére demonstrációt hirdetett a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épülete elé.

A lap több tüntetőt is megkérdezett az elmúlt napok eseményeiről. Volt, aki kijelentette, hogy szerinte

akkor öntenének tiszta vizet a pohárba, ha új választást írnának ki Budapesten.

Karácsony megerősítette, hogy kitart amellett, hogy az eredménytől függetlenül is legyen új választás. Ez volt a helyzet az eredmény kihirdetése előtt, ám utána már ködösebben fogalmazott a témában a főpolgármester.

 

A DK örül

A demonstráción résztvevők közül volt, aki

azzal a javaslattal állt elő, hogy legyen Vitézy Dávid az egyik főpolgármester-helyettes,

míg más azt is el tudta képzelni, hogy a közlekedési szakember visszakerüljön a BKK élére. Karácsony ugyanakkor arra a kérdésre, hogy tudna-e Vitézyvel együtt dolgozni, azt válaszolta, hogy „nehéz lesz”.

A Demokratikus Koalíció közleményben reagált Vitézy Dávid nyilatkozatára, amelyben érdemben nem cáfolták a jelölt állításait, ehelyett nehezen követhető, bonyolult okfejtéssel próbálták alátámasztani, hogy Vitézy „valójában a Fidesz jelöltje volt Budapesten”.

Szerencsére Budapest választópolgárai átláttak a szitán, és ismét a demokratikus ellenzék jelöltjét, Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterüknek

– üdvözölte a párt szövetségesük választási győzelmét.

Borítókép: Vitézy Dávid (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.