A világrendszerváltás egyik nyertese lehetünk

A nemzetközi gazdasági kapcsolatok és a családpolitika terén lesz a legnagyobb kormányzati figyelem – mondta lapunknak Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédével kapcsolatban. A szakértő szerint a beszédben lefektetett alapok jelentik a legjobb esélyt hazánknak, hogy a geopolitikai átalakulás nyertese legyen. Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök a tusványosi felszólalásában apokaliptikusabb volt, mint korábban.

2024. 07. 30. 4:57
NÉMETH Zsolt; TŐKÉS László; ORBÁN Viktor
Tusnádfürdő, 2024. július 27. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (takarásban). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar miniszterelnök minden évben két nagyobb, a hosszú távú stratégiára koncentráló beszédet is mond, az évértékelőt és a tusványosi előadást sorolhatjuk ide. Az idei tusnádfürdői beszéd még a megszokottnál is alaposabb és hosszabb távon gondolkodó előadás volt. Kevés európai vezető politikus van jelenleg, aki képes és hajlandó is ilyen távlatokban gondolkodni, és saját hazájának stratégiai jövőképet adni – fogalmazott lapunknak Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője Orbán Viktor tusványosi szabadegyetemen elmondott beszédét értékelve. 

A szakértő szerint ilyenre hatalmas szüksége van az euró­pai országoknak, hiszen többségük csak sodródik a világpolitikai események folyamában.
Mint jelezte, Orbán Viktor alapvetően olyan bel- és külpolitikai célokat vázolt fel, amelyek a kormány eddigi politikájából is következtek, ugyanakkor jóval részletesebben és alaposabban támasztotta alá ezeket a hétköznapokban megszokottakhoz képest. 

– A beszédben meghatározott keretek és célok jelentik a legjobb esélyt Magyarországnak arra, hogy a most zajló geopolitikai átalakulás – a miniszterelnök szavait idézve világrendszerváltás – nyertesei közé tartozzon – tette hozzá.

Kiemelt figyelem

A miniszterelnök által felvázolt magyar nagystratégiával kapcsolatban a szakértő szerint az a legfontosabb, hogy a magyar érdekkel szemben áll a blokkosodás, azaz amikor a világ nagyhatalmai köré szerveződő szövetségi rendszerek között nincs gazdasági-kereskedelmi kapcsolat sem.

Magyarországnak meg kell őriznie a szuverenitását, és az ebből fakadó mozgástér kihasználásával a lehető legtöbb kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést kell kialakítania a világ országaival. Ezt szokás konnektivitásnak is nevezni 

– jegyezte meg Szikra Levente.

A szakértő kiemelte, hogy alapvető jelentősége van a népességfogyás megfordításának: elöregedő és csökkenő népességgel nem vagy sokkal nehezebben lehet sikeres országot építeni. Ezért arra számít, hogy a beszédből következően a közeljövőben ezen a két területen, a nemzetközi gazdasági kapcsolatok és a családpolitika terén lesz a legnagyobb kormányzati figyelem.

Apokaliptikus kép

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke lapunknak úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök a tusványosi felszólalásában nem beszélt a magyar társadalom helyzetéről, a nemzetközi viszonyok értékelésével kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a kormányfő apokaliptikusabb volt, mint korábban. A szakértő meggyőződése, hogy a nyugati világ nem haldoklik, hanem él és mozog. Szerinte új elem volt a miniszterelnök beszédében, hogy egyenlőségjelet tett Oroszország és Ukrajna közé. 

Úgy gondolta, hogy nem működik a közvetítői szerep, amit a kormányfő képvisel Kelet és Nyugat között, majd sikertelennek ítélte a békemissziót. Továbbá felelőtlennek ítélte meg, hogy Orbán Viktor támogatja Donald Trumpot, valamint károsnak nevezte, hogy ilyen mértékben elköteleződik az Egyesült Államok egyik politikai oldala mellett.

Nemzeti alapokon

Orbán Viktor hagyományosan a tusványosi nyári szabadegyetem utolsó napján mond beszédet, amelyben idén is fontos témákat érintett, és megosztotta a jövőre vonatkozó stratégiai elképzeléseket. A miniszterelnök elmondta, hogy az idő a békepolitika oldalán áll. Szavai szerint ha az amerikai elnökválasztásig Európa nem vált át békepolitikára, akkor Donald Trump választási győzelme után már csak a vereségét beismerve, szégyenszemre és a politikai felelősséget egyedül vállalva kell majd ezt megtennie.

Szót ejtett arról is, hogy a világrendszerváltásra választ adó magyar nagystratégiának nemzeti alapokon kell állnia, minden magyarok lakta területet magában kell foglalnia, Kis-Magyarország mint keret elégtelen. 

A magyar nagystratégia alapja a konnektivitás, amelyben nem engedjük magunkat bezárni a most kialakuló nyugati és keleti világgazdaság egyikébe sem, mindkettőben ott kell lennünk, emellett nem szállunk be a Kelet elleni háborúba, valamint a technikai és kereskedelmi blokkosodásba sem

– hangoztatta Orbán Viktor. 

A beszédében a miniszterelnök bejelentette, hogy a 2025-ös évben a gyermekek után járó adókedvezmény összegét megduplázzák. Hangsúlyozta, hogy a magyar nagystratégia része az is, hogy a társadalomnak szilárdnak és rugalmasnak kell lennie, ezért meg kell állítani a demográfiai hanyatlást.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.