Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Svájc

Gyurcsány Ferenc dilemmája: Magyar Péter tarthatja porondon a bukott miniszterelnököt

A Demokratikus Koalíció mozgástere jóval szűkebb lehet majd az eddigieknél, és a párt komoly utánpótlási gondokkal küzd – mondta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán a DK helyzetét értékelve. A Századvég tudományos igazgatója kiemelte, hogy ha Gyurcsány Ferenc összefogna Magyar Péterrel, akkor garantálná a politikai túlélését, ám elveszítené a vezető szerepét az ellenzéki térfélen. Kun­cze Gábor, az MSZP–SZDSZ-kormányok egykori belügyminisztere szerint nagy kérdés, hogy a DK túl tudja-e élni a jelenlegi krízist.

2024. 07. 04. 4:50
LB_20240610_dk_0034
20240609 Budapest A DK, az MSZP és a Párbeszéd eredményvárója Európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások. fotó: Ladóczki Balázs (LB) Origo Képen: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A júniusi választások nyomán nehezebbé vált Gyurcsány Ferenc és a DK politikai túlélése, mivel az ellenzéki pártok versenyében alulmaradt a Tisza Párttal szemben – fogalmazott lapunknak ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy bár Magyar Péternek és az általa alelnökölt Tisza Pártnak sokkal nagyobb arányban szavaztak bizalmat a baloldali voksolók mind az EP-választáson, mind az önkormányzati választáson, mint a DK-nak, de a Gyurcsány-párt továbbra is a legnagyobb baloldali párt a parlamentben, az ország szempontjából legmeghatározóbb döntések pedig az Országgyűlés padsoraiban születnek. 

A szakértő jelezte, hogy Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely marad, akiről számtalanszor bebizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc embere, így rajta keresztül a DK elnöke továbbra is jelentős befolyást gyakorolhat Budapest működésére. 

Összefogás

– Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, hogy hajlandó lenne együttműködni Magyar Péterrel. Ez a szövetség ugyan jelentős szavazói bázist jelentene, de Gyurcsány elveszítené a vezető szerepét, amit a baloldalon több mint egy évtizede betölt. Gyurcsány jövője szempontjából kulcskérdés, hogy képes-e Magyar Péterrel szemben alternatívaként megjelenni, vagy pedig az történik a Tisza Párt vonatkozásában, amit korábban számos más – elsősorban MSZP-s – politikus csinált a DK-nak kedvezve, azaz hogy elhagyja a pártot egy újabb, erősebb formációért – jegyezte meg ifj. Lomnici Zoltán. Szerinte előbbi esetben Gyurcsánynak elsősorban Magyar Péterrel szemben kell küzdenie, hiszen a baloldal vezető politikusának szerepét csak akkor vindikálhatja ismét magának, ha visszaszerzi a Magyarhoz átpártolt szavazóit, ehhez pedig egy – a baloldali szavazóknak tetsző – ajánlat, valamint hitelesség szükséges.

Utóbbi esetben a saját politikai túlélése, ahogy korábban a DK-ba átigazolt baloldali mikropártok politikusai esetében is, garantált lenne, hiszen Magyar Péterrel összefogva jelentős szavazói bázissal rendelkeznének – feltéve, hogy a szavazók ezt a fajta szövetséget elfogadnák, 2022-ben ezzel épp ellenkező reakciót láttunk tőlük –, de Gyurcsány elveszítené a vezető szerepét, nem lenne többet meghatározó politikus, aki a háttérből tudná mozgatni a szálakat, ezt pedig, vélelmezhetően, nem vállalná

– tette hozzá.

Radikálisabb képviselet

A tudományos igazgató szerint a DK mozgástere jóval szűkebb lehet majd az eddigieknél, és további probléma, hogy a párt komoly utánpótlási gondokkal is küzd, az ismert arcai pedig nem von­zók a szavazók számára. Jelezte, hogy a DK szerepe nagyban függ attól is, hogy képes-e bekebelezni további baloldali pártokat, és átcsábítani más politikusokat a soraiba, ahogy ezt az elmúlt tíz évben látványosan és konzekvensen csinálta, illetve képes-e alternatívát mutatni a baloldal leginkább támogatott formációjával, a Tisza Párttal szemben.

A DK jövőbeni szerepe, vélhe­tően, a radikális baloldal képviselete lesz, markáns globalista és föderalista ígéretekkel, illetve a leghangosabb kormánykritikával. A DK talán legvégső támasza az országgyűlési frakció és annak hátországa lehet, amely részben módot adhat valamennyi építkezésre a parlamenti munka és a nyilvánosság révén. A 2026-ban esedékes ország­gyűlési választás jó eséllyel eldöntheti az abban az évben már 65 éves Gyurcsány és pártja további politikai sorsát

– vetítette előre ifj. Lomnici Zoltán.

Kelepcében a DK-vezér

Hamisan vádolja az újbaloldal a kormánypártokat azzal, hogy az ő érdekük Gyurcsány Ferenc porondon tartása – fejtette ki Nagy Ervin politikai elemző a Mandineren megjelent cikké­ben. Mint rámutatott, a baloldalnak számtalan lehetősége lett volna levenni a pályáról a bukott kormányfőt az elmúlt húsz évben, mégsem éltek vele, sőt hagyták, hogy erős szervezetet építsen szinte a semmiből. Az elemző felidézte, hogy 2006-ban sem az őszödi beszéd, sem pedig a magyar demokrácia megtiprása és a szemkilövetések után nem vette le az SZDSZ vagy az MSZP Gyurcsányt a miniszterelnöki posztról, márpedig Medgyessyt kevesebb ­miatt is eltávolították. Emlékeztetett arra is, hogy Gyurcsány és társai a Mesterházy Attila és Bajnai Gordon vezette MSZP–Együtt–PM–MLP–DK közös listán szereztek mandátumot 2014-ben, ami ellen senki nem tiltakozott. Mint fogalmazott, listás helyet és lehetőséget adtak a DK-nak arra, hogy frakciót, majd országos lefedettségű pártot építsen. Kuncze Gábor, az MSZP–SZDSZ-kormányok egykori belügyminisztere az ATV Civil a pályán című műsorában moralizált a DK helyzetéről, amikor elmondta:

Ha Gyurcsány Ferenc lemond a DK elnökségéről, akkor azonnal vége a pártnak, ha viszont marad, nagy kérdés, hogy túl tudják-e élni a jelenlegi krízist. 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc a DK, az MSZP és a Párbeszéd eredményváró rendezvényén (Fotó: Origo/Ladóczki Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.