Karácsony Gergely a nagy túlélő, önmagát szembeköpve olimpiarendezéssel mentené a politikai karrierjét

Nagyot akar alkotni a rendkívül szoros eredményeket követően a főpolgármester, aki a NOB elnökével való találkozása során azt állította, Budapest képes lenne egy olimpia megrendezésére. Mindezt Karácsony Gergely azok után tette, hogy kiesett a Fővárosi Közgyűlésből a Momentum, amely a budapesti olimpia elgáncsolásával tett országos hírnévre. Úgy tűnik, Karácsony előremenekülne, és még egy olimpiai pályázatot is támogatna, csakhogy politikai túlélését valahogy bebiztosítsa.

2024. 07. 30. 6:01
Borítókép: Karácsony Gergely ligetvédőként (Forrás: Facebook)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi olimpia megnyitóját követően Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere találkozott Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével. Karácsony Gergely közösségimédia-oldalán közzétett bejegyzése szerint egyetért Thomas Bachhal azzal kapcsolatban, hogy Budapest már most is képes lenne egy nyári olimpia megrendezésére. 

Egyetértettünk abban, hogy Budapest már most is rendelkezik szinte az összes olyan sportlétesítménnyel, ami egy nyári olimpia megrendezéséhez szükséges. Azt azonban személyesen is tapasztaltam, hogy még az összehasonlíthatatlanul fejlettebb infrastruktúrával rendelkező Párizsnak is rendkívüli kihívás egy ekkora sportesemény megrendezése

– írta Karácsony Gergely, aki szerint ahhoz, hogy az említett nagyratörő tervek megvalósuljanak, a fővárosban komoly infrastruktúra-fejlesztésre van szükség. 

Az ügy érdekessége, hogy Karácsony Gergely néhány hónappal azok után játszott el az olimpia megrendezésének gondolatával, hogy a Fővárosi Közgyűlésből kiesett a Momentum, amely korábban tűzzel-vasal küzdött az ötkarikás játékok megrendezése ellen. A párt politikusai az évek során többször is kifejtették, olimpia megrendezése helyett hazánk infrastruktúráját kell fejleszteni. 

A most tett kijelentésével Karácsony Gergely nyíltan szembement az évek óta elfogadott baloldali status quóval. 

A főpolgármester ugyanis nemcsak azt jelentette be, hogy megvan a lehetőség egy budapesti olimpiára, hanem ennél is tovább ment, és egyenesen azt mondta, már minden sportlétesítmény rendelkezésre áll az olimpia megrendezésére. Így pedig megdöntötte a baloldali mítoszt, miszerint a kormány feleslegesen épít sportlétesítményeket a fővárosban. Emlékeztetőül, Karácsony Gergely 2019-ben maga is stadionstoppal kampányolt, amit persze nem tartott be (szerencsére). 

Korábban egy lehetséges budapesti olimpia megrendezésével kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt. A politikus tavaly év végén nyilatkozott az ügyben a Nemzeti Sportnak. A miniszterelnök akkor elmondta, 

Budapest fejlettsége az Európai Unió 160 százalékán áll, miközben vannak olyan vidékek Magyarországon, amelyek az 50 százalékán. Minden pénznek a kevésbé fejlett régiók felé kell indulnia. Így Budapesten nagy léptékű állami városfejlesztés csak akkor történhet, ha előáll valamivel, ami minden magyarnak fontos. Ennek híján itt csak araszolás várható.

Könnyen lehet, hogy miután Karácsony Gergelyt meglegyintette a politikai elmúlás fuvallata (a legutóbbi választáson a szavazatok 0,1 százalékával tudta csak legyőzni kihívóját, Vitézy Dávidot) rájött, hogy budapesti olimpia megrendezésével valójában csak még több állami támogatást vonzhat Budapestre, amit a fővárosiak is értékelnének. 

Az állami források Budapestre csábítása és a Momentum kiiktatása mellett a szoros választási eredmények is indokolhatják, hogy Karácsony Gergely miért rukkolt elő az olimpia ötletével. A főpolgármester az első ciklusa alatt az ígéretei többségét képtelen volt megvalósítani, miközben folyamatosan áldozatpózba vágva magát, a kormányt hibáztatta a fővárosi önkormányzat rossz gazdasági helyzetéért. Az már csak hab a tortán, hogy a baloldali médiában már a választások után közvetlenül pedzegették, hogy Karácsonyék "kiegyezhettek a kormánnyal, és a jövőben már támogatnának egy olimpiai pályázatot. 

Érdekesség, hogy a minap Tarlós István volt főpolgármester is elmondta, 2019-ben,  

az ellenzék táborának mindenféle reményei voltak Karácsony Gergelyt illetően, az azóta eltelt öt évben olyan teljesítményt nyújtott a főpolgármester, hogy hiába liberális beállítottságú Budapesten a relatív többség, szoros csatát hozott a főpolgármester-választás.

Nem ismeretlen terep Karácsonynak önmaga szembeköpése

Nem ez lenne az első eset, hogy a főpolgármester szembemegy korábbi önmagával. Emlékezetes volt, hogy 2016-ban, még zuglói polgármesterként a Városligetet védte a Liget projekt fejlesztéseitől, majd idén már a felújított közparkban bulizott David Pressman amerikai nagykövettel a Budapest Pride után.  

Karácsony a Ligetben
Karácsony még ligetvédőként. Forrás: Facebook

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.