Lánczi Tamás: Mindegy honnan jönnek a befolyásolási kísérletek, azokat fel kell tárni

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke szerint az a narratíva, amely a háború kiterjesztése, eszkaláció mellett érvel, ellentétes a magyar érdekekkel.

Forrás: Mandiner2024. 07. 26. 16:17
Lánczi Tamás
Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szuverenitás a magyar állam cselekvőképessége, a cselekvőképesség védelme – hangsúlyozta a Mandiner Reakció podcast című műsorának Tusványoson felvett adásában Lánczi Tamás. A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke szerint azonban nincs abszolút szuverenitás, majd a beszélgetésben kitért arra is, hogy az valóban fogalmi zavart szokott okozni, hogy kitől is kell megvédeni.

Szerinte átalakult a szereplők köre, régebben egy állam általában egy másik államot jelölt meg, de az államok mellé új szereplők léptek be: gazdasági szereplők, illetve olyan aktorok, akik magukat a civil élet szereplőinek nevezik.

Ők azok, akik megpróbálják aláásni, ellopni az országok szuverenitását

– hangsúlyozta a hivatal vezetője, aki szerint mindegy, honnan érkeznek ezek a befolyásolási kísérletek, ezeket fel kell tárni. 

Schiffer András szerint a szuverenitás fogalmát érdemes lenne kiragadni az „aktuálpolitika posványából”. Szerinte amikor egy ország szuverenitásáról van szó, akkor egy közösség szuverenitásáról is beszélünk. Az ügyvéd hangoztatta: 

Brüsszellel szemben nem kell megvédeni a szuverenitásunk.

Szavai szerint az unió egy transzfunkcionális intézmény, „nem felettünk áll, a miénk is”. – A magántőkealapok, a spekulatív tőke és óriásvállalatok jelentenek inkább veszélyt – hívta fel a figyelmet az egykori LMP-s politikus.

A Mandiner munkatársa ezután azt a kérdést tette fel, hogy mitől lesz háborúpárti egy médium. Lánczi Tamás erre úgy reagált,

kérdezd meg a 444-es vagy a telexes újságírókat!

Elmondása szerint lefolytattak vizsgálatokat, megnézték a különböző oldalak narratíváit, és beazonosították az érvelési technikákat is. Ezek alapján kiderült, hogy van egy nyugati érvrendszer és van egy orosz. Utóbbi szerint Oroszországnak joga van ezt a háborút vívni. Azonban összességében kijelenthető, hogy az a narratíva, amely a háború kiterjesztése, eszkalációja mellett érvel, az ellentétes a magyar érdekekkel” – húzta alá a politológus.

A beszélgetés végén végül kitértek arra is, hogy a novemberi amerikai választás milyen hatással lesz Európára. Lánczi Tamás itt elmondta, úgy gondolja, hogy Washingtonban jelenleg olyan erők vannak hatalmon, akik

a nemzetállamok szuverenitására is veszélyt jelentenek.

„De magával az amerikaival is szemben állnak: úgy manipulálják a demokráciai gépezetet, hogy az az amerikai emberek érdekeivel is ellentétes.”  

Schiffer válaszában pedig leszögezte: az amerikai politikai elit nem a demokraták érdekeit képviseli. Szerinte „szembe kell azzal nézni, hogy itt nem jók és rosszak küzdelme zajlik, de Kelet-Közép-Európa még mindig jobban jár, ha a nemzetállami szereplők kerülnek 2025 januárjában hatalomra és nem a globális tőke emberei.

Borítókép: Lánczi Tamás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.