Orbán Viktor huszárvágással változtatta meg a nyugati diskurzust

Orbán Viktornak egy huszárvágásszerű mozdulatsorral sikerült új kontextust teremtenie a nyugati világban – mondta pénteken Orbán Balázs A békéhez erő kell című panelbeszélgetésen Tusványoson. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint elemi érdekünk, hogy az amerikai republikánusok szuverenista külpolitikája minél inkább érvényesülni tudjon. Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezetője kifejtette: Románia a mainstreamhez igazodott az orosz–ukrán háború kérdésében, nem tartja kizártnak, hogy nem is tehetett másképp.

2024. 07. 26. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktornak egy huszárvágásszerű mozdulatsorral sikerült új kontextust teremtenie. Ma már a nyugati világon belül is sokan beszélnek a békéről – mondta pénteken Orbán Balázs A békéhez erő kell című panelbeszélgetésen Tusványoson.

Tusványos, Orbán Balázs, Orbán Viktor
Orbán Balázs kifejtette: a békemisszió legfontosabb célkitűzése „a jég feltörése volt”, hiszen eddig a nyugati világon belül nem voltak hallhatók a békepárti hangok. Fotó: Kocsis B. Janos

Mint a miniszterelnök politikai igazgatója kifejtette, Orbán Viktor békemissziója után a svájci külügyminiszter találkozott az orosz külügyminiszterrel, az amerikai és az orosz védelmi miniszter telefonon tárgyalt egymással, Zelenszkij ukrán elnök pedig Donald Trump elnökkel beszélt. Az ukrán külügyminiszter elment Kínába érdeklődni, hogy mi Kína álláspontja. 

Pont ez volt a célunk a békemisszióval

– tette hozzá. A politikus tájékoztatása szerint a „legfontosabb a jég feltörése, hiszen eddig a nyugati világon belül nem voltak hallhatók a békepárti hangok”. Ha voltak is, elnyomták a médián, az akadémiai kutatóintézeteken keresztül. 

 

Nem lehetett kihagyni Oroszországot

Gyarmati István, a Magyar Atlanti Tanács főtitkára szerint a háború és a békepárti jelzők helytelenek. Úgy véli, semmi nem fekete vagy fehér, aki háborúpárti, az békepárti is, aki békepárti, az háborúpárti. Örömmel látja, hogy a haderőfejlesztés területén a fegyvereket és felszereléseket illetően nagyot lépett előre a magyar kormány. A főtitkár szerint az, hogy Orbán Viktor elment Ukrajnába, egy zseniális húzás volt, bár megjegyezte, hogy szerinte előbb kellett volna. Az is jó volt, hogy elment Kínába, mert Kína nélkül nem lesz béke. 

Az, hogy Oroszországba elment, szerinte nem volt jó, de nem tehetett mást, mert diszkreditálta volna a saját béketárgyalását. 

A főtitkár szerint a kormánynak össze kell állítania egy független szakértői csoportot, és letenni egy javaslatot a háborúban álló felek asztalára. Mindezt publicitás nélkül.

 

Románia a mainstreamhez igazodott

Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezetője kifejtette: Románia a mainstreamhez igazodott a háború kérdésében, nem tartja kizártnak, hogy nem is tehetett másképp. 

Csoma Botond, Tusványos, RMDSZ
Csoma Botond szerint Románia szerepe az elmúlt években felértékelődött. Fotó: Kocsis B. Janos

Az elmúlt évek során Románia felértékelődött a NATO-n belül, az orosz–ukrán konfliktus kitörése óta különösen. Szerinte versenyben van ebben a kérdésben Lengyelországgal, és a román politika célkitűzése, hogy ebben a versenyben ne is maradjon le. 

A képviselő úgy látja, hogy az orosz–ukrán konfliktus befejezése nem fejezi be a világ blokkosodását, mindez az amerikai–kínai viszonytól függ.

Orbán Balázs szerint érdekes, hogy 2014-ben, amikor az oroszok megtámadták Ukrajnát, a nyugati világ teljesen másképp reagált, mint 2022-ben. Azóta ismertetése szerint a nyugati világ politikai teoretikusai kitalálták, hogy a nagyhatalmi kihívók ellen a Nyugat úgy tudja felvenni a versenyt ebben az új világpolitikai helyzetben, ha leválasztja magát ezekről a kihívókról, és felkészül egy jövőbeli konfliktusra velük szemben. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint az amerikai republikánusok szuverenista rendszerben akarják megszervezni a nemzetközi világot. Ez a rendszer nem elvekre, hanem reális, pragmatista külpolitikára épül. „Elemi érdekünk, hogy ez a megközelítés egyre erősebb legyen, mert a blokkosodás Magyarországot egy újabb hidegháborús logikába kényszeríti, perifériára sodródik” – fogalmazott.

Borítókép: Orbán Viktor megérkezik Tusványosra (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.