A kormány célja, hogy minden vármegyeszékhelyen legyen áldozatsegítő központ

Tuzson Bence hangsúlyozta: A bűncselekmények áldozatait segíteni kell.

Forrás: MTI2024. 08. 27. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzat célja, hogy minden vármegyeszékhelyen legyen áldozatsegítő központ – jelentette ki az igazságügyi miniszter, miután Újbudán átadták a legújabb ilyen intézményt.

Tuzson Bence elmondta, a XI. kerületi Prielle Kornélia utcában átadott központ immár a második Budapesten, mivel a fővárosban nagyobb a leterheltség, mint máshol az országban. Hamarosan Győrben nyílik majd áldozatsegítő központ – közölte. 

A tárcavezető kiemelte: 

A központok egy részét jelentik az áldozatsegítésnek, amelyhez sokak együttműködésére van szükség. Így a rendőrségre, a kormányhivatalokra, valamint a társadalmi szervezetekre

– fűzte hozzá.

Tuzson Bence hangsúlyozta: – A bűncselekmények áldozatait segíteni kell, és fontos szerepet kell vállalni abban, hogy az áldozatok bátran forduljanak a központokhoz. A cél, hogy az áldozattá vált emberek normálisan tudják tovább élni az életüket - mondta. A miniszter kitért arra is, abban is van még tennivaló, hogy egy "nyilvánvalóan" bántalmazó ember ne vállalhasson közéleti szerepet. A társadalomnak van felelőssége abban, hogy ne álljon elő ilyen helyzet – hangsúlyozta.

Tuzson Bence fontosnak nevezte azt a változtatást célzó kezdeményezésüket, hogy a korábbi áldozatokat is hallgassák meg abban a helyzetben, amikor egy elkövető például feltételesen szabadul. Meg kell oldani, hogy a büntetés letöltése után is a korábbi áldozattól távol lehessen tartani – mondta a tárcavezető megjegyezve: – Ez nehéz jogi kérdés, és ezzel foglalkozni kell, meg kell találni a megoldást. Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalának főispánja azt hangsúlyozta: 

A bűnözőket meg kell büntetni, az áldozatokat pedig segíteni kell. Szükség van egy áldozatsegítő rendszerre, amelyben az áldozat tudja, hogy van segítség, nem marad magára, gyors és hatékony szakmai támogatást kap

 – mondta.

Kiemelte: az áldozatsegítés fontosságára irányuló kiemelt kormányzati figyelmet a segítségnyújtás három pillére is alátámasztja.  A bajbajutottak az áldozatsegítő központokra, az áldozatsegítő vonalra, valamit a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálatára is támaszkodhatnak – fejtette ki. Ezek előbbiek csak együtt tudnak igazán hatékonyak lenni, működésük szorosan összekapcsolódik, együttműködésük alkotja a kialakult, hatékony rendszert – mondta Sára Botond. Kiemelten fontosnak nevezte, hogy az áldozatok minél empatikusabb, magasabb szintű szolgáltatáshoz jussanak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.