Bagdy Emőke is megszólalt az iskolai telefonhasználat korlátozásáról

A neves klinikai szakpszichológus szerint már csak kármentés zajlik az ügyben.

Forrás: Mandiner2024. 08. 10. 20:57
Budapest, 2024. július 24.
Fiatalok a ponthatárokat nézik telefonjukon a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen a Budapest Parkban 2024. július 24-én. Immár második éve több mint 90 ezren jutottak be a megújult, versenyképes magyar felsõoktatásba! – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium a felsõoktatási ponthatárok esti kihirdetése után.
MTI/Lakatos Péter
Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több európai országhoz hasonlóan szeptember 1-jétől hazánkban is egységes, országos szabályozás fogja tiltani, hogy a gyerekek a szükséges feladatokon kívül mobilozással tölthessék az idejüket az iskolákban.

A telefonok használatának megregulázásával kapcsolatban a Mandiner megkereste Bagdy Emőke klinikai szakpszichológust, a Károli Gáspár Református Egyetem professzorát, aki elmondta, mióta ezekbe a pici készülékekbe az egész internet befoghatóvá vált, a világunk a sarkából is kifordult. 

Az emberi kapcsolatokban két ember közé állt egy átvivő, úgymond átmeneti eszköz, és elválasztóvá vált, miközben összekötő akar lenni

 – mondta el Bagdy, aki megjegyezte, hogy a mobiltelefononak egyrészt óriási a jelentősége, mert biztosítja feltétel nélkül a gyors kontaktust, azonban másrészt kikapcsolja a személyességet. 

Hirtelen és észrevétlenül, mint a cunami, elöntött minket az eszköz pozitív használatával kapcsolatos tapasztalat, ez a rászoktatás alattomossága. A rászoktatás nagyon egyszerű, mivel, ami kényelmes könnyű, azt az ember nagyon gyorsan beveszi. Így vagyunk az étellel, itallal, az alkohollal, a különböző szerekkel, amik jó közérzetet idéznek elő. Valójában pedig az érzelmi életünket korlátozza, érzelmileg kiéhezetté tesz. Nem is vesszük észre, rossz a közérzetünk, de azt sem, hogy romboljuk az egymás közötti kapcsolatot

–  emelte ki a pszichológus, majd hozzátette, ma már tág ismeretek állnak rendelkezésre a gyógyszerfüggésről és eszközfüggésről is. A Károli-egyetem professzora szerint ugyanakkor a szabályozás későn követte a mobiltelefonok elterjedését. 

 

Gyakorlatilag már kármentésben vagyunk, hiszen miután felmérték, kutatták ennek a folyamatnak a romboló hatásait, most kapkodunk, hogy csináljunk valamit. Tudom, hogy a korlátozás valóban az egyedüli lehetőség. Kívülről, hatalmi szóval korlátozzunk, de csak akkor, ha az, akit korlátozni akarunk, még nincs mellettünk a saját döntésével.

– jelentette ki Bagdy Emőke, aki szerint mivel az emberek félnek a büntetéstől, ezért kényszerítik is magukat, hogy lemondjanak akár egy szokásról vagy használati tárgyról. 

Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükségessé vált az egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet. A mobiltelefonok iskolai használatát korlátozó jogszabályban ugyanakkor az is szerepel, hogy vannak olyan digitális eszközök, laptopok, tabletek, adott esetben a mobiltelefon is, amely egy-egy tanórán digitális taneszközként is megjelenhet, éppen ezért azt a lehetőséget továbbra is biztosítani kell, hogy ezeket a pedagógus által meghatározott esetekben a diákok tanulási céllal használhassák.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.