Razziák lesznek, BKK-rendészek nem

A választások óta a közterület-felügyelet és a rendőrség sorozatos razziákat tartott a közösségi közlekedés járművein, azonban a főváros továbbra sem tervezi a főpolgármesteri kampány során hatalmas port felverő BKK-rendészet bevezetését.

2024. 08. 07. 11:17
Budapest. a 4-es 6-os villamos vonalán uralkodó állapotok. Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ahogy a témával kapcsolatban korábban is többször jeleztük, meggyőződésünk, hogy alapvetően nem rendészeti, hanem társadalmi és szociális kérdésről van szó, így a megoldást sem az élőerős rendészet létszámának további növelése jelenti” – jelentette ki a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a Budapesti Közlekedési Központ.  

Folyamatosan monitorozzuk és elemezzük az incidenseket, és az eredmények alapján csoportosítjuk az erőforrásokat, valamint hozzuk meg a szükséges intézkedéseket. Az évente elvégzett reprezentatív felmérésünk is azt mutatja, az utasok leginkább a kamerák miatt érzik magukat biztonságban – így ez az a terület, amelyet fejleszteni kívánunk

– emelte ki válaszában a közlekedésszervező cég, amelyből kiderült, hogy továbbra sincs napirenden a BKK-rendészet megszervezése, amelyre a budapestiek többsége szerint igencsak nagy szüksége lenne. 

Megemlítették, hogy jelenleg is működik biztonsági szolgálat a BKK-nál, azonban ennek a csoportnak kétszáz fősre bővítése műszakonként ötven járőrpárt jelentene, ami nem lenne képes a teljes közlekedési hálózat lefedésére, ugyanakkor körülbelül hárommilliárdos költségnövekedést okozna a vállalatnak. 

 A BKK Biztonsági Szolgálatának működtetése az elmúlt években több változáson is keresztülment, ezáltal hatékonyabb lett. Egyebek mellett a fődiszpécseren keresztül vezényelhetővé váltak a személy- és vagyonőrök, illetve adatalapon optimalizáltuk a jelenlétüket, melynek hatására háromszorosára nőtt az intézkedések száma

– állítja a szervezet, majd kiemelték, a területre, járatra, napszakra lebontott incidensszám alapján erőteljesebben koncentrálódik a vagyonőri és járőri jelenlét azokra a járatokra, amelyeken nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a vagyon- és személybiztonságot fenyegető esetek.

Arra a kérdésünkre válaszolva, miszerint milyen formában tervezi a BKK hosszú távon is javítani a közösségi közlekedést használók szubjektív biztonságérzetét, a szervezet közölte, 

Amennyiben utasaink incidenst, a saját vagy utastársuk személyi biztonságát, értékeit veszélyeztető személyt, helyzetet érzékelnek, jelezhetik azt a BKK Biztonsági Szolgálatának vagy a jegyellenőrnek. Amennyiben ők nem tartózkodnak a járművön vagy a megállóban, akkor a járművezetőnek. A járművezető a diszpécserszolgálaton keresztül tud segítséget kérni.

Az utazásszervező cég kiemelte, a partnereikkel közösen megvalósított rendszeres, illetve a mindennapi ellenőrzések alkalmával azon utasokat, akik nem felelnek meg az utazási feltételeknek – a viselkedésük miatt, vagy mert nincs érvényes jegyük, bérletük – kizárják az utazásból.

Amint arról lapunk már korábban is beszámolt, a BKK rendészet az önkormányzati választási kampány egyik kiemelt témája volt, a választásokat követően pedig fokozottabb, de legalábbis látványosabb ellenőrzéseket tart a BKK a járatain a rendvédelmi szerveket is bevonva. 

Az ellenőrzési hullám részeként nagy erőket mozgósított a BRFK és a BKK július 26-án: a jegyellenőrök és rendőrjárőrök összehangoltan ellenőrizték az M2-es metrót, valamint állomásait. A BKK által lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a pénteki akció keretében az ellenőrök kiemelt létszámban, kilenc csoportban mozogva, a metróvonal teljes hosszán ellenőrizték az utazási jogosultságot, valamint kiszűrték a szabálytalankodókat. 

A közös akciók folytatódnak, az együttműködésben részt vevők célja, hogy azok hatékonyságát – a lakossági visszajelzéseket is figyelembe véve – tovább növeljék

– írta a BKK, majd hozzátették, elkötelezettek amellett, hogy a fővárosi tulajdonú közszolgáltatókkal, valamint az állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet, ezért a járatok mellett a buszsávok szabályos használatát is rendszeresen ellenőrzi partnereivel.

Szintén a fokozottabb ellenőrzések részeként a Budapesti Rendőr-főkapitányság több egység bevetésével a H8-as és H9-es HÉV budapesti szakaszán tíz nap alatt összesen 36 utast fogott el, közülük tizenegyet köröztek, tizenhetet pedig kábítószer-birtoklásért kapcsoltak le. További nyolc személyt egyéb okok miatt fogtak el a rendőrök.

A BRFK szóvivője, Csécsi Soma az ellenőrzés kapcsán korábban elmondta, nemcsak elfogások voltak, 42 embert előállítottak, közülük húsz főt bűncselekmény gyanúja miatt, tizenhét személyt pedig mintavételre vittek. Tizenkét esetben történt szabálysértési feljelentés, csaknem 1600 embert igazoltattak, továbbá 57 gépjárművet is ellenőriztek a BRFK munkatársai a H8–H9-es HÉV vonala mentén.

Borítókép: Hajléktalan féri a körúti villamosmegállóban (fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.