Több magyar diák is a világ legjobb egyetemén tanulhat

A hazai felsőoktatásba több mint százezer hallgatót vettek fel.

2024. 09. 02. 10:11
LAKATOS Péter
Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modellváltás következtében több mint háromezerrel nőtt a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt képzéseken résztvevő hallgatók létszáma, a magyar egyetemeken műszaki, természettudományos és informatikai képzéseken van háromezerrel több hallgató – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára. Varga-Bajusz Veronika a közmédiában beszélt arról, hogy

 a három-négy évvel ezelőtt elindított modellváltás eredményeként több mint hatezerrel több hallgató van, miközben a lemorzsolódás is csökkent, 3500-zal több diák maradt bent az egyetemeken és halad a diplomaszerzés felé.

– Ezzel párhuzamosan harminc százalékkal nőtt a nemzetközi publikációk aránya és tíz százalékkal a kiváló nemzeti publikációk aránya – mondta, hozzátéve, 

nemzetközi összehasonlításban is jobban teljesítenek a magyar egyetemek, mivel öt éve hét, most már 12 egyetem tartozik a világ legjobb öt százalékába, de három egyetem a top két százalékban van, egy pedig a top egy százalékba tartozik a ranglisták alapján.

Varga-Bajusz Veronika beszélt a Pannónia tehetség program ösztöndíjprogramról is, amely három pillérre támaszkodik: egyrészt fél-egyéves képzést tesz lehetővé külföldi egyetemeken, másrészt az egyetemek legtehetségesebb diákjai fél vagy egy évet a világ legjobb 250 egyetemének valamelyikén tölthetnek, harmadrészt a kiemelkedően tehetséges diákok, akik felvételt nyertek valamelyik top 100-as intézmény egyikébe, segítséget kapnak álmaik eléréséhez, a külföldi diplomaszerzéshez.

– Idén 22 fiatal nyert utóbbi pályázaton, 14–28 millió forint közötti keretösszeget, amiből a képzés teljes időtartamát finanszírozni tudják. Ez a 22 fiatal diák, akik a világ száz legjobb egyetemének valamelyikére nyertek felvételt, a támogatásból tudják finanszírozni a tandíjat, a szállást, az utazást, a mindennapi megélhetést, valamint a tankönyv- és jegyzetvásárlást

– hangsúlyozta, hozzátéve, fontos, hogy ezek a fiatalok a megszerzett tudásukat később a nemzet javára fordítsák, ezért feltétel, hogy hazatérve itthon helyezkedjenek el. – Olyan befektetés ez az állam részéről, amellyel később a magyar gazdaságot emelhetik, segíthetik olyan szakemberekkel, akiknek nemzetközi szintű tudásuk van – fogalmazott.

Az államtitkár kitért az idei felvételi eredményekre is, amelyek szerint több mint százezer hallgatót vettek fel az egyetemek. – A képzések közül még mindig a gazdaságtudományi képzések a legnépszerűbbek, de mostanra ezüstérmes lett a pedagógusképzés 15 ezres létszámmal, ugyanakkor az első hatban van a műszaki, az orvos-egészségtudományi, illetve az informatikai képzés is – emelte ki.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.