Vízzel a víz ellen: különleges mobil gátat vetett be a kormány + fotók

A kormány előrelátó módon hatalmas beszerzést intézett a 2013-as árvíz után.

2024. 09. 22. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dunaszekcsőnél vízzel tölthető mobil gát lett bevetve – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a magyar kormány. Felidézték, a 2013-as nagy árvíz után 12 kilométernyi ilyen védművet vásároltak.

Forrás: Facebook/Magyarország kormánya

A Mohácsi Újság 2014-ben a honlapján a beszerzésről azt írta, a kormány csaknem hatszázmillió forint értékben vásárolt mobilgát-elemeket, tartozékokat, illetve a tároláshoz és mozgatásához szükséges konténereket. Kiemelték: a vízzel feltölthető, tömlős mobil gátak a szakértők szerint hatékony védelmet nyújtanak a hirtelen kialakuló árvizek ellen, de alkalmasak a lassú lefolyású árvizeknél szükséges szakaszvédekezésre és a mentőerők tehermentesítésére is.

Rendkívül gyorsan bevethetők, telepítésükhöz kevés emberre van szükség, rögzítés nélkül használhatók homokon, füvön, kavicson, zúzott kövön, aszfalton, betonon. Alkalmazhatók bel- és külterületen, tárolásuk egyszerű, könnyen szállíthatók

– írták.

Forrás: Facebook/Magyarország kormánya

A hírportál emlékeztetett, a mobil gátak hosszú ideje számítanak rendszeresen alkalmazott és megbízható védekezési eszköznek Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. 

Gyors védelmet jelent nehezen megközelíthető településeken is, hiszen működtetéséhez nincs szükség sok emberre, s kiváltja, illetve jól kiegészíti a homokzsákos védekezést.

Forrás: Facebook/Dömötör Csaba

Mint arról lapunk is beszámolt, az elmúlt tizenegy év legnagyobb dunai árvize halad végig Magyarországon, ám a 2013 óta végzett előkészületeknek köszönhetően hazánk könnyebben tudja venni az árhullám okozta veszélyt. 

Forrás: Facebook/Dömötör Csaba

Az egyik ilyen fejlesztés az előkészített helyszíneken alumíniumgerendákból felépíthető mobil gátak kialakítása volt több településen, amivel hatékonyan és gyorsan lehet reagálni az árvíz okozta nehézségekre. Szentendrén, ahogy idén is, úgy már a 2013-as nagy árvíz idején is bizonyított, a mostani helyzetben szintén jelesre vizsgázott Nagymaroson, Visegrádon, Dunaszekcsőn és Budapesten is.

Borítókép: Vízzel tölthető mobil gát Dunaszekcsőnél (Forrás: Facebook/Magyarország kormánya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.