Dollárbaloldali médiahekk része volt a felmérés, ami a Tisza Pártot hozta ki vezetőnek

Felmerül az összefonódás gyanúja a 21 Kutatóközpont, a Partizán, és a Tisza Párt között.

2024. 10. 24. 14:27
Magyar Péter egy tüntetésen Budapesten. Fotó: Markovics Gábor / MW Fotó: Markovics Gábor Forrás: MW
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán egy médiahekk része volt, hogy egy dollárbaloldali kutatóintézet egy dollárbaloldali médium megrendelésére október 23-ra időzítve kihozta, hogy a Tisza Párt támogatottsága túlszárnyalta a Fideszét.

Mint korábban beszámoltunk róla, ünnepi hűségesküt tett Magyar Péternek a Momentum kutatója. A 21 Kutatóközpont az október 23-i nemzeti ünnepen nyilvánosságra hozta a Partizán által rendelt felmérést, ami azt mutatta, hogy az összes megkérdezett körében megőrizte vezető helyét a Fidesz–KDNP, de a biztos pártválasztóknál már megelőzte a Tisza Párt. Megjegyzendő, hogy Magyar Péter öccsének, Magyar Mártonnak a honlapja is ezen a napon indult el. 

A Kontroll.hu elnevezésű médium vezető anyaga először a 21 Kutatóközpont közvélemény-kutatásáról szóló cikk volt, azóta a legtöbb híranyag az október 23-i ünnepekkel foglalkozik.

A kutatás erősen megkérdőjelezhető a módszertan miatt, hiszen csak online kérdezték meg az embereket, ami eleve torzít, és nem biztosítja a reprezentativitáshoz szükséges feltételeket, vagyis nem tudni, hogy a kutatás mennyiben feleltethető meg a valós társadalmi folyamatoknak. A 21 mérése a pártot választó biztos szavazók kapcsán hozta ki, hogy vezet a Tisza; csakhogy elemzői konszenzus van arról, hogy ciklus közben nem ez a mutató számít, hanem a teljes népesség. Az összes megkérdezett között pedig még ebben a kutatásban is a Fidesz vezet.

Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója a Partizán tegnap esti műsorában már arról beszélt, hogy bár a szerdán közzétett felmérésük szerint a biztos pártválasztók körében a Tisza Párt két százalékkal megelőzte a Fidesz–KDNP-t, ám a valóságban nincs így. Róna Dániel igazgató a számadatok kapcsán többször is hangsúlyozta, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében mért kétszázalékos Tisza-előny hibahatáron belüli eredmény. Hangot adott annak is, hogy az adataik szerint eleve mindössze a megkérdezettek 64 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. 

Magyar Péter előre sejtette az eredményeket?

Érdekesség, hogy a közvélemény-kutatási eredményt Magyar Péter már a vasárnapi élő adásában beharangozta. Mindez szoros együttműködést feltételez a felek között. A 21 Kutatóközpont, aminek pártatlanságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy vezetője, Róna Dániel közgazdász-politológus megfordult már szakértőként a Párbeszéd Magyarországnál, segítette Botka László, Karácsony Gergely kampányát, s a Momentumnak is dolgozik. A 21 Kutatóközpont dolgozik még Pikó Andráséknak és szerződésben állt a korábban baloldali vezetésű bajai önkormányzattal is.

A Partizán természetesen már jól ismeri a közvélemény, az is ismert, hogy Magyar Péter újabban kedveli őket, s hogy egyébként amerikai forrásokból dolgoznak, többek között Soros Györgyék pénzéből, amit maguk is elismertek. Természetesen a kutatóközpontnak is jutott a „guruló dollárokból”, az Action for Democracy a honlapjukon támogatóként is szerepel az úgymond „budapesti székhelyű független szellemi műhely” honlapján.

Nem is kevéssel: a nemzetbiztonsági bizottság honlapján 2023. június 21-én közzétett összefoglaló jelentés szerint a Korányi Dávid által vezetett, amerikai Action for Democracy csaknem 2,6 millió forintot utalt Róna Dániel kutatócégének.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: MW/Markovics Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.