Gyöngyösi nekiment a Jobbiknak és bejelentette a kilépését

Búcsúzik a Jobbiktól és a belpolitikától is Gyöngyösi Márton. Noha a párt előző elnöke közösségi oldalán azt ígérte, nem fogja bírálni egykori közösségét, azért hosszasan kritizálta a Jobbik jelenlegi vezetését.

2024. 10. 15. 11:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik vezetői szíven szúrták a néppártosodást – állítja Gyöngyösi Márton, aki hosszú, pártját nem kímélő bejegyzésében jelentette be, hogy távozik a Jobbikból.

Búcsúzom. A párttól és belátható időre a magyar belpolitikától és közélettől egyaránt. Sebeket nem adok, vissza nem lövök, a jövőbeni egzisztenciámat elődeimtől eltérően nem a volt közösségem bírálására vagy »megszakértésére« fogom alapozni

– írta közösségi oldalán Gyöngyösi Márton, a Jobbik bukott elnöke, aki mielőtt ténylegesen búcsút vett volna pártjától, hosszasan bírálta az új vezetés új politikáját.

Ismert, Gyöngyösi Márton elnöksége alatt a Jobbik teljes kudarcot vallott az EP-választáson, a párt egyetlen mandátumát is elveszítette. Gyöngyösi ugyan korábban többször is azt hangoztatta, hogy ebben az esetben lemond elnöki pozíciójáról, ez nem történt meg. Mindezek után

elfogyott a levegő Gyöngyösi körül, miként az őt támogatók száma is.

Gyöngyösi végül nem indult a párt tisztújító kongresszusán, a tagság pedig Adorján Bélát választotta a Jobbik új elnökének, és hosszas száműzetés után visszatérhetett Szabó Gábor pártigazgató is. Új szelek kezdtek tehát fújni a pártban, ahol Gyöngyösinek nem maradt hely.

A bukott elnök most azt írta közösségi oldalán, hogy amikor a június 29-i tisztújító kongresszuson elmondta elnöki értékelőjét és leköszönő beszédét, arra figyelmeztetett, hogy a kudarcos választásokat követően a legnagyobb veszély, ami a Jobbik közösségére leselkedhet, „ha a párt környékén jól láthatóan felszaporodott ügyeskedők közreműködésével beindul a párt még mindig jelentős erőforrásainak felélése és elherdálása, vagy beapportálása egy újabb elvtelen pártközi megállapodásba politikai túlélésért – értsd a megélhetési politikusaink pozíciójának biztosításáért – cserébe”.

– Nos, tévedtem.

A legnagyobb veszély az, ha a párt új elnöksége a közel egy évtizede képviselt néppárti, konzervatív politika útjáról letérve visszatér megjelenésében, hangszínében, üzeneteiben a »régi« Jobbik útjára, és felkínálkozik az immár szélsőjobbra kitolódott rezsim szatellitjének szerepkörére, ahol bár már most is komoly túlkínálat van, de az eddig legkomolyabbnak ígérkező kihívóval szembeni küzdelemben akár még hasznát is veheti.

Ahogy elnézem a párt jelenlegi kommunikációját és irányvonalát, sajnos pont ez történik – fogalmazott Gyöngyösi, utalva arra, hogy az új pártvezetés nemrégiben döntött arról, pártjuk nevéből elhagyják a konzervatív jelzőt.

Gyöngyösi Márton szerint „amikor az új elnökség egy alelnöke a hungarizmusról delirál egy kedélyesnek szánt posztban, akkor a párt irányvonalával kapcsolatban nem marad túl sok kétely senkiben”.

Ezek tükrében szerinte „nem meglepő, sőt logikus, hogy a párt elnöksége úgy döntött, hogy ezt a folyamatot azzal szentesíti, hogy a másfél évvel ezelőtt szinte ellenszavazat nélkül a párt legfőbb döntéshozó szervei által elfogadott nevet (Jobbik – Konzervatívok) visszaváltoztatja az eredeti nevére (Jobbik Magyarországért Mozgalom)”.

Ezzel a Jobbik vezetői a néppártosodást szúrták szíven, és ezzel láthatóan semmit nem értettek meg abból a folyamatból, amiért oly sokan küzdöttek a pártban közel egy évtizeden át

– írta Gyöngyösi, dacára annak, hogy a Jobbik népszerűsége pont a néppártosodás miatt indult zuhanásnak.

A Jobbik 2018-ban: már akkor sem volt sikeres a néppártosodás. (Fotó: Mirkó István)

A 2018-as pártszakadás, a baloldallal történt elvtelen összefogás, a kudarcos országgyűlési választás és EP-voksolás ellenére Gyöngyösi továbbra is állítja, a néppárti Jobbik hiteles alternatíva volt. – A néppártosodás útját választottuk, amelynek ősélménye az a megrökönyödéssel vegyes felismerés, hogy hova jutott az országunk a pillanat uralására, az egybites populizmusra és a társadalom megosztására épített politikával.

Azzal a politikával, amit mi találtunk fel, de a Fidesz kicsavart a kezünkből és kormányon, kétharmaddal tökélyre fejlesztett.

A néppárti Jobbik hitelességének ez a felismerés volt a magja – fogalmazott a volt pártelnök, hozzátéve, küldetésük ettől a felismeréstől kezdve a kereszténydemokrata hagyományok újraélesztése, a jobbközép konzervatív eszmeiségre épített alternatíva felmutatása, „víziónk az európai, polgári Magyarország volt, vagyis minden, amit a Fidesz–KDNP elárult”.

Mindezek után Gyöngyösi saját elnökségének fényezésébe kezdett. – 2022 nyarán történt elnökké választásom után, az összellenzéki összefogás oltárán hozott, végletekbe eső önfeladást és elvtelen paktumait, valamint a tragikusra sikeredett választásokat követően ez a munka indult újra – írta, jelezve, hogy nevet változtattak és építkezésbe kezdtek.

Elismerte ugyanakkor, hogy a legutóbbi választás „minden várakozást alulmúló rossz eredménnyel zárult”,

aminek okait szerinte hosszasan lehetne fejtegetni, de leszögezte, hogy „innen a párt számára a Jobbik gyökereihez nincs visszaút”.

A bejegyzés legvégén Gyöngyösi azért mindenkit megnyugtat: „a küldetésünkhöz hű bajtársakkal meg majd úgyis találkozunk még, hiszen munka és feladat lesz bőven egy szebb, európai, keresztény, polgári Magyarország felépítésében.”

Borítókép: Vona Gábor, Gyöngyösi Márton és Jakab Péter Jobbik-elnökök (Forrás: Mandiner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.