Magyar Péter áldozati pózban menekül a felelősség elől

A mentelmi joga mögé bújó uniós képviselő sok év börtönt is kaphat, ha bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követett el.

Forrás: Origo2024. 10. 06. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelést követ el, akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 376. paragrafusa szerint – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak a Magyar Péterrel kapcsolatban felmerült, esetlegesen túlárazott megbízások kérdésköréről. Úgy folytatta, a büntetés függ a vagyoni hátrány mértékétől, így

vétség miatti két évig terjedőszabadságvesztéstől egészen bűntett miatti öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztésig szabhat ki büntetést a bíróság. 

Amennyiben Magyar Péter a Diákhitel Központ vezérigazgatójaként túlárazott szerződéseket kötött, kimeríthette e bűncselekmény törvényi tényállását.

 

Több év börtön várhat a korrupt elkövetőre

A fiktív szerződések felmerülésekor az adóhatóság meghatározott esetekben tekint egy kiállított, illetve befogadott számlát fiktívnek, ezek közül a leggyakoribb eset, amikor a számlán szereplő gazdasági esemény nem valósult meg. Ahhoz, hogy fiktív szerződések alapján kifizetést tudjon teljesíteni a megbízó, teljesítési igazolásra van szükség. Hamisított teljesítési igazolás esetén hamis magánokirat felhasználása vétségét követték el, ami egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a Btk szerint. Aki költségvetésbe történő befizetési kötelezettséggel kapcsolatban téveszt meg másokat, jogtalan kedvezményt vesz igénybe, vagy pénzeszközöket a jóváhagyott céltól eltérően használ fel, amivel vagyoni hátrányt okoz, költségvetési csalás bűntette miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Ha valaki általánosságban lezsírozza, kié lesz a nyertes ajánlat, szintén három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, vesztegetés elkövetése miatt. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha meghatározott bűncselekményt gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban követik el. – Vizsgálandó, hogy a tárgyidőszakban Magyar Péter gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személy volt-e – mutatott rá az alkotmányjogász. Hozzátette: 

ha Magyar a felmerült szerződések megkötéséből jogtalan előnyhöz jutott, felmerülhet a vesztegetés, illetve a vesztegetés elfogadása.

A vesztegetés elfogadása is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

 

A siker nem ment fel a bűncselekmény alól

Ifj. Lomnici Zoltán arra is kitért, hogy a KEHI jelentéséből kiderült: elsősorban nem is az akkori menedzsment működése és a termékek népszerűsítése, hanem a vírusjárvány miatt bevezetett kormányzati támogatások és intézkedések – így például a Diákhitel Plusz – hozták meg a diákhitel-kihelyezés növekedését. A hűtlen kezelés és a költségvetési csalás gyanúja szempontjából lényegtelen, hogy a Diákhitel Központ (DHK) működése sikeres volt-e, a bűncselekmények szempontjából a magatartással okozott vagyoni hátrány számít. 

Az alkotmányjogász úgy vélte: az eredményekre való hivatkozás inkább a nyilvánosság és a politikai környezet előtt lehet hatékony, de jogi szempontból nincs jelentősége. 

A  sikeres működés nem mentesíti Magyar Pétert a büntetőjogi felelősség alól, ha bebizonyosodik, hogy jogellenes cselekményeket követett el 

– hangsúlyozta.

 

Magyar Péter áldozatnak állítja be magát

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a Tisza elnöke azzal a kommunikációs trükkel, hogy egy személyes konfliktusra vezeti vissza a vizsgálat okát, vélelmezhetően el akarja terelni a figyelmet a jelentésben feltárt jogsértésekről.

 Magyar valószínűleg megpróbál politikai színezetet adni a történteknek, mintha az ő politikai nézetei miatt folytatnák a vizsgálatot. 

Az ilyen típusú érvelés egyfajta politikai védelmi vonalként is szolgálhat, amely a nyilvánosság előtt Magyar Pétert áldozatként próbálja meg beállítani, aki a „hatalom" miatt vált vizsgálati célponttá. Az akár súlyos jogkövetkezményeken túl, az ügynek biztosan lesznek politikai következményei is, amennyiben Magyar bűnösségét a nyomozóhatóságnak lesz lehetősége vizsgálni, és bebizonyosodik Tisza Párt elnökének büntetőjogi felelőssége – muatott rá az alkotmányjogász.

 

Óbaloldali taktika: előre menekülni és tagadni

– Nem véletlen, hogy Magyar Péter az őt övező sorozatos botrányok mindegyikében azonnal az előre menekülés és a tagadás taktikájához fordul, amelyekről utóbb kivétel nélkül kiderült, hogy nem állják ki a valóság próbáját. Ez a fajta felelősséghárítás már az óbaloldal „stratégiájának” is visszatérő része volt.. De ami a legfontosabb, hogy

 a korrupció elleni harc és a közélet megújításának jelszóit zászlajára tűző politikusnak egymást a sorozatos botrányai miatt állandó hitelességi deficittel kell megküzdenie, 

amelynek minden bizonnyal saját politikai közösségén belül is megvannak, illetve meglesznek a kézzel fogható negatív következményei – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.

Borítókép: A korrupció árnyéka már elég rendesen Magyar Péterre vetült (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.