Magyar Péternek és a Jobbiknak is nekiment a Mi Hazánk elnöke + fotók

Szimbolikusan Turul térnek nevezte el a Mi Hazánk a hegyvidéki turulszobor környékét. A szélsőjobboldali párt az ünnepi megemlékezését azért szervezte a világháborús emlékműhöz, mert Kovács Gergely polgármester még hivatalba lépése előtt felvette, hogy eltávolíttatná a szobrot.

2024. 10. 23. 18:44
Mi Hazánk Turul szobor
Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mi Hazánk az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját összekötötte a turulszobor melletti kiállással, miután a XII. kerület kutyapártos vezetése kilátásba helyezte az emlékmű elbontását. A megemlékezésen feltűnt egy ágyú is, amelyből díszlövést adtak le. Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke úgy fogalmazott:

Magyarország a magyaroké, a turul a miénk!

A második világháborús emlékmű környéke megtelt, ezer fő körül lehetett a résztvevők létszáma. Az eseményen felsorakozott a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Magyar Önvédelmi Mozgalom is.

Novák Előd szimbolikusan Turul tér névtáblát helyezett ki, ezzel is kifejezve, hogy az emlékműnek ott a helye, ahol jelenleg is van. A Mi Hazánk alelnöke beszédében hangsúlyozta: 23 szervezett fogott össze a szobor megmentéséért. Szerinte az a szélsőség, hogy el akarják távolítani. A politikus Kovács Gergelyt drogos polgármesternek nevezte, és azt üzente neki: megvédik a turult.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke Dante poklának nevezte a magyar politikát, és több árulót is megemlített. A Tisza Párt elnökéről úgy fogalmazott:

Magyar Péter egy báránybőrbe bújtatott nyilvánvaló áruló.

Szerinte a pokol legmélyebb bugyrába kerülne a Tisza Párt vezetője, aki mindent elárult, a politikai közösségét és a családját is. A pártelnök elődpártjukat, a Jobbikot is bírálta, mert ők elárulták az eszméiket, és ezért húsz százalékról fél százalékra zuhantak. Toroczkai cáfolta, hogy a Mi Hazánk „a Fidesz szatellitpártja” lenne.

Mi Hazánk Turul szobor
Fotó: Kurucz Árpád

A hét elején Lázár János miniszter döntésének megfelelően az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) mint a kulturális örökség védelméért felelős tárca megkezdte a Böszörményi út–Németvölgyi út–Nagyenyed utca találkozásánál lévő turulszobor nemzeti emléknek minősülő műemlékké nyilvánítását.

Hétfő este jelentette be a miniszter, hogy lépni fog a turul védelmében, a szobor a helyén marad, hiába akarja eltávolíttatni a XII. kerület frissen hivatalba lépett kutyapártos polgármestere.

Az ideiglenes műemléki védelem két évre adható meg, ez idő alatt elkészíthető egy megfelelő örökségvédelmi áttekintés, ami alapján később műemlékké lehet majd nyilvánítani a szobrot.

A turulszobrot a XII. kerületi önkormányzat állíttatta, 2005. október 22-én avatta fel Mitnyan György, a kerület akkori polgármestere. Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész alkotását mint műalkotást eddig nem kritizálták, a szobor ideológiai-politikai csatározások középpontjába került rendszeresen.

A turulszobor eltávolításának ötlete egyébként már a szocialista-liberális kormányzás idején is felmerült, nem meglepő, hogy amint a baloldal visszaszivárgott a XII. kerületi önkormányzathoz, újra elővették a témát. Kovács Gergely hegyvidéki polgármester idén nyáron ismét felvetette, hogy a turulszobor nincs „megfelelő helyen” Hegyvidéken. Lázár János bejelentését követően Kovács a HVG-nek úgy fogalmazott:

Egy Facebook-posztot elég nehéz jogi útra terelni, meg kell várni, hogy ez most milyen fajta védelem: ha ideiglenes védelem, akkor ezt közigazgatási bíróságon lehet megtámadni, ha pedig rendeletet alkotott, akkor az Alkotmánybíróságon.

Az új polgármester nyilatkozatából úgy tűnik, hogy továbbra is keresi a lehetőséget, amivel elbontathatja a kerület jelképévé vált emlékművet.

Borítókép: A Mi Hazánk rendezvénye a turulszobornál (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.