Újabb lépés a hegyvidéki turulszobor védelmében

Lázár János minisztériuma nem tétlenkedett, kezdeményezték a szobor ideiglenes műemléki védelem alá helyezését.

2024. 10. 22. 19:53
A turulszobor a főváros XII. kerületében. Fotó: Székelyhidi Balázs Fotó: Székelyhidi Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János miniszter döntésének megfelelően az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) mint a kulturális örökség védelméért felelős tárca megkezdte a Budapest XII. kerület, Böszörményi út–Németvölgyi út–Nagyenyed u. találkozásánál lévő turulszobor nemzeti emléknek minősülő műemlékké nyilvánítását. A műemlékké nyilvánításról szóló miniszteri rendelet hatálybalépéséig a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően az ÉKM 2024. október 21-én kezdeményezte Budapest Főváros Kormányhivatalánál a turulszobor ideiglenes műemléki védelem alá helyezését, tekintettel arra, hogy azt a megsemmisülés fenyegeti – közölte lapunkkal az ÉKM. 

Hétfő este jelentette be a közösségi oldalán Lázár János, hogy lépni fog a turul védelmében, és a szobor a helyén marad, hiába akarja eltávolíttatni azt a XII. kerület frissen hivatalba lépett kutyapártos polgármestere. 

Az ideiglenes műemléki védelem két évre adható meg, ez idő alatt elkészíthető egy megfelelő örökségvédelmi áttekintés, ami alapján később műemlékké lehet majd nyilvánítani a szobrot. A turulszobrot egyébként a XII. kerületi önkormányzat állíttatta, napra pontosan 19 évvel ezelőtt, 2005. október 22-én avatta fel Mitnyan György, a kerület akkori polgármestere. Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész alkotását mint műalkotást eddig nem kritizálták, a szobor ideológiai-politikai csatározások középpontjába került rendszeresen. 

Az elmúlt hetekben, hónapokban több politikai nyilatkozat is született, amelyek egyértelműen azt támasztják alá, hogy az emlékművet el akarják távolítani, azt a megsemmisülés fenyegeti.

Tekintettel arra, hogy a turul nemzeti jelkép, a magyar mondavilágból eredően a magyar kultúra része, politikai viták vagy egyes közéleti szereplők politikai akciói nem adhatnak okot arra, hogy politikai vélemények alapján azt egyszerűen megsemmisítsék. 

A turulszobor eltávolításának ötlete egyébként már a szocialista–liberális kormányzás idején is felmerült, nem meglepő, hogy amint a baloldal visszaszivárgott a XII. kerületi önkormányzatba, újra elővették a témát. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.