Fontos könnyítés lép életbe mától több tízezer családnak

Október 1-jétől egyszerűbbé válik a csok plusz, a falusi csok, valamint a babaváró támogatás igénybevétele.

2024. 10. 01. 5:35
Szabó István; Szabó Zsombor; Szabó Hanna; Szabó Patrik;

Debrecen, 2016. október 16.
Együtt a három gyerekes debreceni Szabó család az épülő házba:, balról Patrik, Hanna, az anyuka: Oktávia, az apa: Szabó István és Zsombor. A család 40 százalékos önerővel és CSOK támogatással házat épít a városszéli Huszti Lakóparkban. A 170 négyzetméteres, két szintes épületben a három gyerek saját szobát kap. Azt tervezik, hogy nyolc hónapos kivitelezés után a 2016-os karácsonyt új otthonukban tölthetik.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Debrecen, 2016. október 16.Együtt a három gyerekes debreceni Szabó család az épülő házba:, balról Patrik, Hanna, az anyuka: Oktávia, az apa: Szabó István és Zsombor. A család 40 százalékos önerővel és CSOK támogatással házat épít a városszéli Huszti Lakóparkban. A 170 négyzetméteres, két szintes épületben a három gyerek saját szobát kap. Azt tervezik, hogy nyolc hónapos kivitelezés után a 2016-os karácsonyt új otthonukban tölthetik.MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Oláh Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 1-jétől újabb fontos intézkedés lép életbe, amely jelentősen megkönnyíti a gyermekes családok otthonteremtését. A kormány döntése alapján több tízezer család számára válik egyszerűbbé a csok plusz, a falusi csok, valamint a babaváró támogatás igénybevétele, különösen a speciális adózási formákban dolgozók és a mezőgazdasági őstermelők számára. Az intézkedés célja, hogy az államilag támogatott otthonteremtési programokat ezek a csoportok is könnyebben elérjék, megkönnyítve számukra a hitelfelvételt és ingatlanvásárlást.

A jogszabály-módosításoknak köszönhetően a katás vállalkozóknak és a mezőgazdasági őstermelőknek is hozzáférhetővé válnak az eddigi támogatási formák. A speciális adózóknak mostantól elegendő egy év tb-jogviszonyt igazolniuk a támogatások igénybevételéhez.

A hitelbírálat során bevételük legalább ötven százalékát jövedelemként számíthatják be, ami lehetővé teszi számukra, hogy magasabb összegű hitelhez jussanak, és nagyobb értékű ingatlant vásároljanak.

Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerint ezzel az intézkedéssel akár több tízezer család számára válik elérhetővé a saját otthon megteremtésének lehetősége, ami jelentős lépés az állami lakhatási programok bővítésében.

 

Jelentős lakáspolitikai változások

Mint korábban már megírtuk, az elmúlt években a magyar lakáspolitikában számos jelentős intézkedés történt, amelyek középpontjában a családok lakhatási helyzetének javítása állt. A kormány által támogatott programok közül a csok és a falusi csok különösen nagy hatást gyakoroltak, hiszen segítségükkel

közel kétszázötvenezer család, azaz minden negyedik gyermekes család költözhetett új, megfelelőbb otthonba.

A falusi csok révén pedig nemcsak a városi lakásvásárlás vált elérhetővé, hanem a kistelepüléseken élő családok számára is megnyílt a lehetőség az otthonteremtésre, -felújításra és -bővítésre. Ez az intézkedés nagyban hozzájárult a falvak elnéptelenedésének megállításához, és elősegítette a fiatal családok helyben maradását.

Az otthonteremtési programok közé tartozik továbbá a 2019-ben bevezetett családvédelmi akcióterv, amely magában foglalja a babaváró kölcsönt is. Ez a kölcsön különösen nagy segítséget jelentett a családalapító házaspároknak abban, hogy saját ingatlanban kezdhessék közös életüket. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásai is igazolják, hogy a házaspárok jelentős része a babaváró kölcsönt otthonvásárlásra vagy felújításra használta fel, ami tovább növelte ennek az állami támogatásnak a népszerűségét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.