Hat tippet mutatunk, amivel könnyebbé és eredményesebbé tehető a szénhidrátdiéta.
Hat tippet mutatunk, amivel könnyebbé és eredményesebbé tehető a szénhidrátdiéta.
Nem lehet elégszer ismételni, hogy az egészség megőrzése érdekében naponta fogyasszunk lehetőleg 5 adag zöldséget, gyümölcsöt. Ha fogyni akarunk, a gyümölcsbevitelt korlátozzuk napi 2 adagra, és helyette fogyasszunk inkább zöldségféléket: ezekben kevés a cukor, így segítenek a szénhidrát mennyiségét csökkenteni – írja a mindmegette.hu.
A zsírok létfontosságúak a szervezet számára: energiaforrásként szolgálnak, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, szinten tartják a testhőmérsékletet, továbbá nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez és a D-vitamin képződéséhez. Az állati zsírokkal szemben részesítsük előnyben a növényi eredetűeket, mert ezekben túlnyomórészt telítetlen zsírsavak fordulnak elő.
A szénhidrátcsökkentő diétában általában véve kerülendők a magas keményítőtartalmú élelmiszerek, így a gabonák (búza, rozs, árpa, kukorica, rizs), a kenyér és a tésztafélék. A keményítő egyfelől szénhidrát, másfelől finomított formában nagyon megemeli a vércukorszintet. Vásároljunk teljes kiőrlésű lisztet, és a belőle készült tésztákat, kenyereket és pékárut, s hántolt rizs helyett pedig válasszuk a hántolatlan barnát!
A fehérjében gazdag élelmiszerek gyorsan és hosszú időre teltségérzetet adnak, serkentik az anyagcserét, és elengedhetetlenek az izomépítéshez. Alkotórészeik közül megkülönböztetjük az esszenciális és a nem esszenciális aminosavakat. Szervezetünk nem termel esszenciális aminosavakat, ezeket a táplálékkal – tojással, tejtermékekkel, hússal (főleg szárnyasokkal) – kell bejuttatnunk. Növényi fehérjeforrásaink kiemelkedő képviselői a telítetlen zsírsavakban is bővelkedő olajos magvak.
Sok fehérje található még a hüvelyesekben (pl. bab), valamint a quinoában. A libatopfélékhez tartozó növény magja tartalmazza az összes aminosavat, és különösen gazdag lizinben, amely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését.
Az alacsony szénhidráttartalmú étrendben mellőzni kell a finomított cukrot és az édesített üdítőket, sőt a gyümölcsleveket is. A kóla, a különféle szénsavas és a szűrt vagy szűretlen gyümölcsitalok elsősorban kalóriát tartalmaznak, alig van tápértékük.
Szénhidrátdiéta során sem kell ellenállni a kísértésnek, csak a beltartalom alapján válasszunk, és a mennyiség helyett a minőség legyen az elsődleges szempont.
A teljes cikk IDE kattintva érhető el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.