Íme a rágózás pozitív és negatív hatásai

Igaz, hogy a rágózás segíti a koncentrációt, viszont káros lehet a rágóizületre?

null

Ha önnek is mindig ott lapul egy csomag rágógumi a zsebében vagy a táskája alján, akkor biztosan érdekelheti, hogy hogyan hat a szervezetére a rágózás. Vannak pozitív és negatív hatásai is – írja a mindmegette.hu.

A rágózás előnyei

Édes élvezet

A különböző rágógumik ezerféle ízben kaphatóak és ezeket az ízeket úgy élvezhetjük, hogy közben nulla a kalóriatartalom (sőt még égetünk is némi kalóriát rágás közben). Csökkenthetjük vele az édességek iránti vágyunkat. Ráadásul az édes íz nyugtatóan hat a szervezetre.

Higiénia és frissesség

A szájhigiénia nagyon fontos, de nincs idő és mód az összes étkezés után fogat mosni. A fogkefét nem vihetjük mindenhová magunkkal, egy doboz rágót viszont igen. Így megtisztíthatjuk a fogainkat a lepedéktől és a leheletünk is friss lesz.

Sav-bázis egyensúly

A rágózás fokozza a nyáltermelést, így a lepedék nem tud megtelepedni a fogainkon és erősíti a száj öntisztító mechanizmusát. A nyállal kiválasztott semlegesítő molekulák csökkentik a savképződést, így megőrizve a száj egészséges PH értékét.

Stressz és koncentráció

A rágózással remekül levezethető a stressz, már az I. világháború folyamán is alkalmazták a fronton harcoló katonák feszültségoldására. A folyamatos szájmozgás hatására fokozódik az agy vérellátása, ami segíti a koncentrációt. Néhány kísérlet azt is kimutatta, hogy a rágózás jó hatással van a rövid- és a hossztávú memóriára.

A rágózás a popkultúrának köszönheti népszerűségét
Fotó: PEXELS

A rágózás hátrányai

Túl sok sav

Adódik a kérdés, hogy ennyi jó mellett vajon mi lehet rossz a rágózásban. Ami káros lehet, az az, hogy miközben rágózunk, egy kicsit becsapjuk a szervezetünket, ugyanis a rágás azt a hatást kelti, minthogyha ennénk, éppen a falatot rágnánk meg, amit majd lenyelünk, így elindulnak az emésztési folyamatok és elkezd termelődni a gyomorsav. Ha ez túl gyakran történik meg fekély is kialakulhat, mert a felgyülemlett gyomorsav elkezdi marni a gyomor falát.

Káros anyagok

Fontos megemlíteni azt is, hogy a rágógumik nagyrészt mesterséges összetevőkből állnak: glükóz-szirup, ízesítőanyagok, gyanták, aszpartám és a sokak által károsnak ítélt mesterséges édesítőszerek. Ezek a nem feltétlenül odaillő anyagok a rágógumi lenyelése nélkül is bejutnak a szervezetbe.

Ízületi gyulladás

Az folyamatos rágás következtében a rágóízület elfárad, és a száj nyitásakor az állkapocs megfájdulhat. Mindez állandó rágózás esetén, akár komolyabb bajt, gyulladásokat is okozhat.

Ezek fényében érdemes lehet betartani a rágózás ideális időtartalmát, ami 5-15 perc, napi két-három alkalommal.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ezeket az ételeket érdemes kerülni, ha puffad!

A puffadás egy igen kellemetlen érzés, így képes akár órákra is elrontani az ember közérzetét. Sajnos kezelni nem olyan egyszerű, megelőzni viszont annál inkább. Nincs más dolga, mint egy kicsit odafigyelni az étkezésre, a következő ételeket pedig érdemes elkerülni – írja a Mindmegette.hu.

Rágógumi

Talán nem jutna ilyesmi az eszébe, de bizony a rágózással is kedvezel a puffadásnak. Hogy miért? Amikor rágógumizik, levegő kerül a tápcsatornába, ott pedig nyomást fog okozni, ami egyenes út a puffadáshoz és a megnövekedett hasi körfogathoz is.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.