Hosszú hétvégéken kapcsolnak rá a kiberbűnözők

Ünnepek és hétvégék különösen vonzó időpontot jelentenek a kiberbűnözőknek, támadásaik száma ugyanis ezekben a napokban megemelkedik – írja a Bama.hu.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 19. 11:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztikák szerint ráadásul az első félévben több mint hatvan százalékkal emelkedett az ilyenkor észlelt zsarolóvírus támadások száma. Különös körültekintést igényel a munkavállalók kontrollja, a tendencia ugyanis már itthon is észrevehető – mutat rá a kibervédelmi megoldásokat forgalmazó Maxvalor szakértője.

Egyre vonzóbbnak találják az online bűnözők az ünnepeket és a hétvégéket – különösen az ünnepeket magába foglaló hosszú hétvégéket – arra, hogy potenciális áldozataikat, köztük kis- és közepes vállalkozásokat is, megcélozzák

– fogalmazta meg a közelmúltban friss álláspontját a rosszindulatú kibertámadások kapcsán az FBI internetes panaszközpontja. Ennek magyarázata, hogy ez taktika előnyt biztosít számukra, mivel a szervezetek hálózatát védő szakemberek csapata és IT-támogatása hosszabb ideig korlátozott kapacitással működhet.

Ezt alátámasztja többek közt, hogy alig pár napja Európa legnagyobb, fogyasztói elektronikai eszközöket forgalmazó áruházláncának informatikai rendszereit éppen egy hétvégi napon érte átfogó kibertámadás. Emellett a japán Olympus technológiai óriáscég is jelezte, hogy szervereit a múlt hónapban épp egy bejelentésük előtti hétvégén érte csapás, ami miatt azok leállítására kényszerült az Egyesült Államokban, Kanadában és Latin-Amerikában is.

A hétvégi, ünnepnapi fókusz erősödése a hazai piacon is érzékelhető. Ennek kapcsán egy fontos tényezőt is figyelembe kell venni. A munkavállalók kontrollja ugyanis ilyenkor lazább, felületesebb. Ezekben a napokban olyan emailekre is rákattintanak, amelyeket biztosan nem nyitnának meg egy átlagos munkanapon.

Ha pedig ezt megteszik, a baj már meg is történt. Ráadásul nem csak erre a hozzáállásra koncentrálnak a támadást szervezők. A közelgő black fridayhez kapcsolódóan kiugró vásárlási kedvet regisztrálnak évről évre. Ennek kapcsán egy vonzónak tűnő ajánlatot sokkal kevésbé néznek meg alaposan a felhasználók. A figyelmük ugyanis azon van, hogy nem szeretnének egy kedvező lehetőséget elszalasztani. Pedig ilyenkor nagyon sok attraktív ajánlat mögött rosszindulatú támadók eszközei állnak – hangsúlyozza Gölcz Dénes, a Maxvalor ügyvezetője.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.