Beállítások, amik kényelmesebbé teszik a mobil használatát

Számos olyan beállítás van az Androidon , amit érdemes felkutatni.

Forrás: Szon.hu2022. 11. 02. 11:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos olyan beállítás van az Androidon – gyártótól és verziószámtól függően némileg más helyen és elnevezéssel, néhány közülük csak Android 13-on –, amit érdemes felkutatni, mert kényelmesebbé teszik a használatot, nagyobb biztonságban tudhatjuk az adatainkat vagy éppen gyorsabb csatlakozást nyújtanak – írja a Szon.hu.

1. Kapcsolja be a mobil a Wi-Fi-t automatikusan

Előfordulhat, hogy a Wi-Fi ki van kapcsolva, amikor távol vagyunk az otthonunktól vagy a munkahelyünktől. Ha nem korlátlan az adatforgalmunk, érdemes beállítani, hogy az Android visszakapcsolja a Wi-Fi-t, amikor visszatér egy olyan hálózat hatókörébe, amelyre korábban bejelentkezett.

Nyissuk meg a Hálózat és internet, majd az Internet és a Hálózati beállítások oldalt a Wi-Fi automatikus bekapcsolása kapcsoló megkereséséhez.

2. Használjon kevesebb adatot

Ha külföldön vagyunk korlátozott adatforgalmi előfizetéssel vagy gyenge mobil lefedettségű helyen, a Hálózat és internet és az Adatforgalom-csökkentő opcióra koppintva elérhetjük, hogy telefon kevesebb adatforgalmat használjon. Innét kezdve bizonyos alkalmazások ritkábban keresnek frissítéseket, s előfordulhat, hogy az interneten lévő képek nem töltődnek be, míg rájuk nem koppintunk.

3. Extra biztonság hozzáadása az érintés nélküli fizetéshez

Az olyan alkalmazások, mint például a Google Pay és társai, lehetővé teszik, hogy telefonnal fizessünk az NFC varázslatának köszönhetően, ami azt jelenti, hogy elvileg bárki, aki kinyitja a mobilunkat, ha akar, fizethet vele.

Ezt megelőzhetjük, ha megbizonyosodunk, hogy az NFC-fizetésekhez képernyőzár feloldása szükséges. Nyissuk meg a Csatlakoztatott eszközök, a Kapcsolódási beállítások, az NFC menüpontot, és kapcsoljuk be az Eszköz feloldásának szükségessége az NFC -hez lehetőséget.

4. Indítsuk el automatikusan a Vezetési módot

Az Android speciális üzemmóddal rendelkezik autóvezetés közben, amely megkönnyíti bizonyos műveletek hangutasításokkal történő végrehajtását, és szünetelteti a kevésbé fontos, halasztható üzenetek megjelenítését.

Ha figyelembe vesszük, hány baleset oka az, hogy a sofőr a telefonjával matat vezetés közben, akkor könnyű belátni: jobb, ha ez az üzemmód automatikusan elindul, amikor az autó vezetőjének telefonja csatlakozik az autó Bluetooth-ához. A funkció beállításához válasszuk a Csatlakoztatott eszközök, a Csatlakozási beállítások és a Vezetési mód lehetőséget.

5. Állítsuk be az alapértelmezett alkalmazásokat a telefonon

Bizonyos műveletekhez, például linkek megnyitásához vagy hívások fogadásához alapértelmezett alkalmazásokra van szükségünk. Ha azt szeretnénk szabályozni, hogy mely alkalmazások mely munkákhoz legyenek társítva, válasszuk az Alkalmazások , majd az Alapértelmezett alkalmazások lehetőséget – ezután kiválaszthatjuk az alkalmazás típusát (például webböngészőt), és kiválaszthatjuk, hogy melyiket használja rögtön, visszakérdezés nélkül a telefon.

6. Tartsuk kézben, hogy mit tehetnek az alkalmazások

Az alkalmazások gyakran engedélyt kérnek az eszköz bizonyos adataihoz vagy részeihez, például a névjegyekhez és a telefon helyéhez való hozzáféréshez. Ezen engedélyek megtekintéséhez – és szükség esetén szerkesztéséhez –, érdemes úgy korlátozni a hozzáférésüket, hogy csakis akkor, és addig használják, amíg maga az alkalmazás fut.

Nyissuk meg az Alkalmazásokat, majd válasszuk az Összes alkalmazás megtekintése lehetőséget egy adott alkalmazás kiválasztásához. Ezután érintsük meg az Engedélyek elemet a beállítások ellenőrzéséhez és a módosítások végrehajtásához. Azt is látni fogjuk, hogy mikor használtak utoljára egy adott engedélykészletet.

A cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.