időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Hatalmas szuperföldet találtak a csillagászok

Magyar Nemzet
Forrás: Veol –Mediaworks
2022.11.30. 13:58 2022.11.30. 15:59
Hatalmas szuperföldet találtak a csillagászok

A kolosszális méretű exobolygó új megvilágításba helyezheti a bolygótudomány egyik legfurcsább titkát – írja a Veszprém megyei hírportál, a veol.hu.

A csillagászati mércével tényleg „közelinek” számító, mindössze 200 fényévnyire lévő exobolygó, a TOI-1075 b az egyik legnagyobb tömegű, eddig felfedezett szuperföld.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A Föld tömegének csaknem tízszeresét meghaladó bolygó egy kicsi, vörös-narancssárga csillag körül kering, körülbelül 200 fényévnyire tőlünk. A bolygó egy éve a csillag körül mindössze 14,5 órát vesz igénybe. Ez az „ultrarövid” pálya rendkívüli módon felforrósítja, becsült hőmérséklete 1050 Celsius-fok.

Miért izgalmas ez a felfedezés?

A szuperföld kategóriába tartozó bolygókat – amelyek akár kétszer akkorák, mint a Föld – rejtély övezi, mert a saját Naprendszerünkben nincs hozzájuk hasonló. Ennek ellenére a galaxisban a leggyakoribbak közé tartoznak. Sziklás bolygóknak tűnnek, és

némelyik a csillagjának a lakható zónájában található, olyan távolságban, amely lehetővé teszi folyékony víz kialakulását a felszínen.

Nem ez a helyzet a TOI-1075 b esetében: a felülete olvadt láva lehet. Mégis, ennek a hatalmas bolygónak a tanulmányozása betekintést nyújthat a miénkhez hasonló sziklás bolygók kialakulásába – írja a NASA. A felfedezést a Massachusetts Institute of Technology nemzetközi tudományos csoportja jelentette be.

A galaxisban eddig talált több ezer exobolygó – más csillagok körüli bolygók – mintázata alapján a tudósok számítógépes modelleket készítenek arról, hogyan alakulnak ki a különböző bolygótípusok, miből állnak és milyen légkörük lehet. A modellek szerint a TOI-1075 b méretű szuperföldeknek meglehetősen sűrű hidrogén- és héliumatmoszférájuk kellene legyen.

 

A csillagászok a bolygót a Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) segítségével fedezték fel. 

 

Az, hogy a TOI-1075 b csaknem tízszer nagyobb tömegű, mint a Föld, igazi Hulkká teszi a bolygók sorában: ha ezen a bolygón élnénk, háromszor akkorák lennénk, mint a Földön.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) (Fotó: NASA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.