Tinigondok 30 felett? Mutatjuk a pattanások okait

Bár legtöbbször nosztalgiával gondolunk vissza a tinédzseréveinkre, van valami, amit biztosan nem sírunk vissza: az életünket megkeserítő pattanások. Ezért is felettébb bosszantó, hogy a piros, gyulladt dudorok, amelyekről azt gondoltuk, végleg búcsút intettünk nekik, olykor később is előbújnak – írja a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Forrás: MW2020. 09. 30. 15:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bőrt elcsúfító pattanások megjelenését szinte rémálomként éljük meg, pedig ezek a felnőttek többségénél megjelennek. Külső és belső okokra egyaránt visszavezethetők. Lássuk a leggyakoribbakat! – írja a baon.hu.

Telefon

Most őszintén: milyen gyakran tisztítja a mobilját? A telefonon rengeteg a piszok és a kórokozó, magától értetődő tehát, hogy a bőrhöz érve a halántékon, a fül mellett és az állon a pórusok begyulladását okozhatja. Tehát rendszeresen törölje át a felületét speciális tisztítókendővel, és szokjon le arról, hogy folyton az arcához nyúl: a kezéről szintén sok szennyeződés kerül a bőrre.

Bőr- és hajápolási termékek

Talán még nem gondolt rá, de a samponokat, balzsamokat nem csak a hajszálakról kell alaposan leöblíteni. Ezek a termékek ugyanis végigfolynak a nyakon, a háton, maradékuk pedig szintén a pórusok eltömődését okozhatja. A bőrtípusnak nem megfelelő, zsíros, gazdag krémezés, a vastag alapozóréteg, illetve a régi, baktériumokkal fertőzött sminkszerek mind-mind hozzájárulhatnak a pattanások kialakulásához.

Az arc „túlmosása”

A zsíros, problémás bőrrel rendelkezők hajlamosak arra, hogy túlzásba vigyék a bőrápolást. Naponta többször áttörlik az arcukat erős tonikkal, hetente többször használnak arcradírt azért, hogy a fénylő réteget és a túlzott faggyútermelést csökkentsék. Ezzel viszont azt kockáztatják, hogy a bőr dehidratálttá válik, és védekezésképpen még több faggyút termel. Elég a napi kétszeri gyengéd tisztítás és a heti egyszeri radírozás, ezek mellett az egyes bőrtípusra kifejlesztett szalicil- vagy gyümölcssavas termékek (például ecsetelők) alkalmazása javasolt.

Izzadás

Nem maga az izzadás okozza a pattanásokat, hanem az, ha mondjuk egy kiadós edzés vagy futás után nem cseréli le az összeizzadt ruhát, a verejték ugyanis kiváló táptalaj a baktériumoknak. Annak érdekében, hogy a nyakat, a hátat és a mellkast ne csúfítsák el gyulladt, piros pöttyök, legjobb jól szellőző ruhát viselni, edzés közben egy tiszta törölközővel letörölni az izzadtságot, utána pedig hajat mosni, zuhanyozni.

Hormonok

A női szervezet hormonális ciklusa miatt sokan tapasztalják, hogy a menstruációt megelőző napokban „kirügyeznek”. Ilyenkor emésztési problémák is jelentkezhetnek, a salaktalanítási nehézségek pedig csak tovább terhelik a bőrt. Főleg az állon és az állcsont vonalán jellemzőek a premenstruációs szindróma (pms) során előbújó pattanások. Az ovuláció környékén szintén felerősödhet a jelenség, ilyenkor a progeszteron hormon szintjének megugrása stimulálja a faggyútermelést. A jelenség a terhesség alatt, illetve a fogamzásgátló tabletta elhagyása után is jelentkezhet.

Stressz

Aki folyamatosan feszült és stresszben él, az ne csodálkozzon a felnőttkori aknékon… Stressz hatására az endokrin rendszer több adrenalin- és kortizolhormont termel, amelyek a bőr gyulladásait okozhatják. Emiatt van az, hogy az élet nagy döntéseit, a munkabeli határidőket, a jelentős változásokat gyakran kíséri egy-egy nagyobb dudor.

Gének

Bár pattanások kialakulásáért felelős gén nem létezik, a genetikai adottságok mégiscsak sokféle módon szerepet játszhatnak a megjelenésükben. Az, hogy a szervezete hogyan reagál a hormonális változásokra, a stresszhelyzetekre, milyen az immunrendszer állapota, nagyban függ az örökölt génállománytól.

Nem múlik?

Mindenképp keressen fel szakorvost, ha a bőrproblémák állandósulnak, ugyanis betegségek (emésztési zavarok, laktózérzékenység, inzulinrezisztencia) kísérői is lehetnek a kellemetlen tünetek.

Kinyomni lehet?

Semmiképp sem szabad hozzányúlni ahhoz a pattanáshoz, amelyik még nem érett meg, vagyis nem fehér a közepe, különben az összegyűlt faggyú nem távozik, hanem csak lejjebb jut a bőrbe, és az még jobban begyullad. A fehér közepűre legjobb forró vízbe mártott, majd kicsavart pamutkendőt fektetni, megvárni, amíg kihűl, és csak ekkor kiüríteni a pattanás tartalmát óvatos nyomással, anélkül, hogy sebet ejtene a bőrön.

Arcápolás másképp

Olvassa el korábbi cikkünket arról, hogy a szokásos arcápolási szokások mellett milyen szempontokat érdemes még szem előtt tartani a szép arcbőr érdekében.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.