időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Szappan vagy kézfertőtlenítő véd a vírusoktól és baktériumoktól?

Forrás: MW
2020.10.15. 14:52
Szappan vagy kézfertőtlenítő véd a vírusoktól és baktériumoktól?

Október 15.: a Kézmosás Világnapja. Ez a tevékenység amúgy is nagyon fontos a mindennapokban, de az elmúlt nyolc hónapban még kiemeltebb szerepet kapott. A szakértő elmondja, miért hatékony „fegyver” a kezünkben szappan! Csupa-csupa tudomány következik: Daniel Campbell, a Lush terméktudósa, termékfeltalálója elmagyarázza, hogyan működik a szappan, és – főleg a kézfertőtlenítőkkel kombinálva – miért nyújthatnak hatásos segítséget a kórokozók ellen védelemben.

Szakít és pusztít

A szappan olyan olajkeverék, ami a nátrium-hidroxiddal reagálva sztearátot (nátriumsót, tehát szappant) egy lúgos kémhatású anyagot alkot.

A szappanok erősen lúgosak, ami roncsolja a baktériumok sejtmembránját és a gombák sejtfalait emellett barátságtalan biokémiai környezetet is teremtenek a mikroorganizmusok számára.
Fotó: Pexels

A szappan roncsolja a baktériumok és amőbák sejtmembránját és a gombasejtek falának sértetlenségét. Ezeket olyan apró zselés lemezekként képzeld el, amelyeknek ez az olajból felépülő fal a külső rétege. Amikor ezek a falak szappannal érintkeznek, a szappannak az az összetevője, ami szereti az olajat, rákapcsolódik a falban lévő olajra és lebontja, emulziót alkotva a vízzel, amivel kezet mosol. Ennek köszönhetően szétszakítja és elpusztítja a baktériumokat, amőbákat és gombákat.

Tömbszappan vagy kézfertőtlenítő?

Különböző módon mindkettő hatékony lehet, a hatásukhoz azonban fontos megérteni a különbséget az egysejtű baktérium és a vírus között.

A vírus egy sejten belüli, DNS-sel vagy RNS-sel rendelkező, fehérjeburokkal körülvett parazita, és éppen ezért robosztusabb, mint a baktérium.

A kézfertőtlenítők denaturált etilalkohol vagy izopropil-alkohol bázisúak, amely szétszakítja a baktériumok sejtmembránját és gátolja a szaporodásukat. A vírusok (mint például a koronavírus) esetében kicsit más történik: a denaturált etilalkohol segít szétroncsolni a vírus fehérjeburkát. Ez azt jelenti, hogy a benne lévő DNS/RNS nagyobb eséllyel bomlik le, ezzel csökkentve a vírus patogén erejét.

Szappan használatának köszönhetően a vírusok képtelenek megtapadni a kézfelületen
Fotó: Pexels

A szappanok fizikaiak és szilárd halmazállapotúak (a kézfertőtlenítők nem azok), és nem csupán erősen lúgosak, ami roncsolja a baktériumok sejtmembránját és a gombák sejtfalait, de ráadásul barátságtalan biokémiai környezetet is teremtenek a mikroorganizmusok számára. A vírusok esetében a szappan fizikai természete, valamint az, hogy a használatának köszönhetően a vírus nem tud megtapadni a kezeden (a szappan távol tartja a vírust), csökkenti az érintésen keresztüli átvitel kockázatát. A kézfertőtlenítőknek nincs meg ez az előnye.

Azaz: a tömbszappan és a kézfertőtlenítő együtt igazán ütős csapatot alkot!

Az antibakteriális szappan

Fontos megérteni, hogy mi a különbség az antibakteriális (megöli a baktériumokat), az antivirális (megöli a vírusokat) és az antimikrobiális (megöli a vírusokat, baktériumokat és gombákat) között.

Apró zselés lemezeket képzelj el, amiknek a külső rétege egy olajból készült fal, ez a baktériumok és amőbák sejtmembránja és a gombasejtek fala! Amikor ezek szappannal érintkeznek, a szappannak az az összetevője, ami szereti az olajat, rákapcsolódik a falban lévő olajra és lebontja, majd eloszlatja a vízben, amivel kezet mosol. Ennek köszönhetően szétszakítja és elpusztítja a baktériumokat, amőbákat és gombákat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A fertőtlenítő nem helyettesíti a szappant

Gyakori téma lett a vírusfertőzések elleni védekezés. A tél végi tanácsokat nem csupán a Kínából indult koronavírus miatt érdemes követni, hanem a már tomboló influenzajárványban is elengedhetetlen a higiéniai elővigyázatosság. Leginkább az alapos és gyakori kézmosással, de megfelelő fertőtlenítéssel, a takarítási-mosogatási szabályok betartásával és a levegő tisztításával is védekezhetünk a vírusok terjedése ellen – közölte lapunkkal az Assist-Trend Kft. higiéniai szaktanácsadója.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.