A megfelelő vízfogyasztás fontos eleme az egészség megőrzésének, hiszen minden sejtünk felépítéséhez és minden szervünk egészséges működéséhez hozzájárul.
Szerepe van többek között a vérnyomás szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, továbbá kiemelkedő jelentőségű a testhőmérséklet szabályozásában.
A megfelelő folyadékellátottság pozitív hatást gyakorol egyaránt a fizikai egészségre, az agyműködésre, a hangulatra, a szellemi teljesítőképességre (például koncentrációs és tanulási képesség), de befolyásolja az immunrendszer működését is, aminek az őszi–téli időszakban általában, aktuálisan a Covid–19-pandémia közepén pedig kiemelten nagy jelentősége van.
A víz a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, hiszen a felnőtt férfiak testtömegének 60 százaléka, a nőkének pedig 50 százaléka ebből az elemből épül fel.

Mi befolyásolja a folyadékegyensúlyt az őszi–téli időszakban?
Hétköznapi körülmények között a vizelet a vízvesztés fő forrása, de a bőrünkön keresztül verejtékezéssel, illetve a beszéd és a légzés során, valamint a széklettel is veszítünk vizet.
Ezen veszteségek aránya a folyadékbeviteltől, az étrendtől, az aktivitási szinttől, a hőmérséklettől, a páratartalomtól, esetleges betegségtől és a ruházattól függően nagymértékben változik.
Bár ezt az őszi–téli szezonban talán kevésbé érezzük, de a hideg időjárás is fokozza a vízvesztés mértékét.


Ideális esetben fennáll a folyadékegyensúly állapota, ilyenkor a bevitt és a leadott vízmennyiség közel egyforma.
Köszönhetően a szervezet vízháztartását szabályozó mechanizmusoknak, a folyadékegyensúly többségében megvalósul.
Vagyis a keletkező deficit egy 24 órás periódust tekintve általában nem haladja meg a testtömeg 0,2 százalékát, még igen szélsőséges mértékben változó vízveszteség mellett sem.
Mennyi vizet igyunk egy nap?
A vízfelvétel történhet egyrészt italokkal (kb. 1500-2000 ml), ételek víztartalmából (kb. 500 ml), illetve a szervezet anyagcsere-folyamatai során a hidrogéntartalmú anyagokból (fehérjékből, zsírokból, szénhidrátokból) keletkező, úgynevezett metabolikus víz formájában (kb. 200 ml).