A zúzmara miatt vigyázniuk kell a hegyvidéken kirándulóknak

A magasabban fekvő területeken zúzmara rakódott a fákra és elektromos távvezetékekre, emiatt óvatosságra inti a hegyvidéki tájakon kirándulókat az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Pilisi Parkerdő.

Forrás: MTI2020. 12. 19. 14:44
null
a kisebb ágak, gallyak a megnövekedett terhelés miatt letörhetnek, balesetveszélyes helyzetet okozhatnak Forrás: FACEBOOK.COM/PILISIPARKERDO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meteorológiai szolgálat szombat délelőtt a Facebook-oldalán kiemelte: ha egy terület tartósan felhőbe burkolózik, van némi légmozgás, és még fagyos is a levegő, zúzmara képződik, amely egy idő után nagy terhet ró nemcsak az elektromos távvezetékekre, hanem a fákra is.

Bár előrejelzési szempontból uborkaszezonnak tűnhet az elmúlt időszak, de ilyenkor is nagy szerephez juthatnak olyan...

Közzétette: Országos Meteorológiai Szolgálat2020. december 19., szombat

Azt írták:

jelenleg ezek a viszonyok körülbelül 400-500 méteres magasság felett jellemzőek. Ezért a meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet: akik a hétvégén kirándulni mennek, ne csak a Pilisben és Visegrádi-hegységben, hanem minden hegyvidéki tájon legyenek óvatosak, hiszen egy jéggel megrakott faág akár sérülést is okozhat.

a kisebb ágak, gallyak a megnövekedett terhelés miatt letörhetnek, balesetveszélyes helyzetet okozhatnak
Fotó: FACEBOOK.COM/PILISIPARKERDO

Ehhez kapcsolódóan a meteorológiai szolgálat megosztotta a Pilisi Parkerdő pénteki Facebook-bejegyzését is, amelyben arról tájékoztattak:

Dobogókő és a Pilis-tető térségében az elmúlt napok ködös időjárása következtében nagyobb mennyiségű zúzmara rakódott az erdő fáira.

Ezért azt kérték, mindenki fokozott figyelemmel kiránduljon, mivel a kisebb ágak, gallyak a megnövekedett terhelés miatt letörhetnek, balesetveszélyes helyzetet okozhatnak.

Életveszélyessé vált a pilisi Óra-torony csúcs

A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása szerint friss törések és elmozdulások miatt életveszélyessé nyilvánították és lezárták a sziklamászók körében kedvelt Oszoly-szikla Óra-torony nevű csúcsát – írja a csupasport.hu.

A Magyar Természetjáró-szövetség hívta fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményére, amely szerint lezárták a Csobánka mellett található, sziklamászók körében kedvelt Oszoly-szikla Óra-torony nevű sziklacsúcsát, amelynek tilos a közelébe menni, különösen a megmászásával próbálkozni.

A sziklacsúcs a természetes erózió, azaz friss törések, leválások és elmozdulások következtében életveszélyessé vált.

„Erre a sziklatoronyra már több mint száz éve másznak, de nem emiatt, hanem az időjárás miatt pusztul egyre jobban – mondta az InfoRádióban néhány hónapja Kovács István, a Magyar Hegy- és Sportmászószövetség képviselője, az Üveghegy Sportegyesület elnöke. – A folyamat az utóbbi húsz évben sajnálatos módon felgyorsult.

Az Óra-torony megmászása ma már életveszélyes, önmagában pedig azért balesetveszélyes, mert egy három-négy köbméteres szikla tíz tonna tömegű. Magától, mindenféle bolygatás nélkül valószínűleg nem mozdul meg, de egy nagyobb szikladarab egy egyszerű évszakváltástól is simán elindulhat.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.