Igaz vagy hamis? Mítoszok az alvásról

Életünk nagy részét alvással töltjük, így nem csoda, hogy gyakorlatilag mindenkinek van véleménye erről, ha szóba kerül a téma.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 12. 30. 11:34
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összegyűjtöttük a leginkább elterjedt gondolatokat az alvásról, valamint az alvászavarokról, és utánajártunk, mennyi az igazság bennük – írja a diétaésfitnesz.hu.

1. A KRÓNIKUS BETEGSÉGEK, MINT A CUKORBETEGSÉG, A MAGAS VÉRNYOMÁS VAGY A DEPRESSZIÓ, NINCSENEK KAPCSOLATBAN AZ ALVÁS MENNYISÉGÉVEL ÉS MINŐSÉGÉVEL

HAMIS.

Egyre több tudományos vizsgálat mutat rá az elégtelen, rossz minőségű alvás és e betegségek kialakulásának összefüggéseire. Bizonyított, hogy az alváshiány diabéteszt megelőző állapothoz vezethet. A szervezet reakciója az alvásmegvonásra hasonlít az inzulinrezisztenciához, mely a cukorbetegség előszobája. Az inzulin feladata, hogy segítse a szervezet glükózfelhasználását, hogy energiát nyerjen. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem hatékonyan használják fel a hormont, ami magas vércukorszintet eredményez. Ezen túlmenően az elégtelen alvás befolyásolja a növekedési hormonok termelődését is, amelyek felelősek lehetnek az elhízásért.

2. AZ IDŐSEBBEKNEK KEVESEBB ALVÁSRA VAN SZÜKSÉGÜK

HAMIS.

Alvásszakértők szerint egy felnőttnek átlagosan 7–9 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy a szervezete működése zavartalan legyen. Az alvási szokások az életkor előrehaladtával változnak, de az alvásmennyiség – a közhiedelemmel ellentétben – nem feltétlenül változik. Az idősebbek általában korábban térnek nyugovóra, mint a fiatal felnőttek, gyakrabban is ébrednek fel éjszaka, de az alvási szükségletük ettől még nem kevesebb.

Fotó: Pexels

3. A HORKOLÁS GYAKORI PROBLÉMA, AMELY KÁROSÍTHATJA AZ EGÉSZSÉGET

IGAZ.

A horkolás utalhat alvási apnoéra, amely szoros kapcsolatban állhat például szív- és cukorbetegséggel. Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melynek során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul. Az alvási apnoéban szenvedők – a horkolás mellett – reggel fáradtan ébrednek és a többségnél nappali aluszékonyság is jelzi a bajt.

4. AZ ELEGENDŐ ALVÁSMENNYISÉG ELÉRÉSÉHEZ „CSALHATUNK”

HAMIS.

A legtöbb ember hét közben nem alszik annyit, mint amennyire szüksége lenne, ezért hétvégén igyekszik bepótolni a lemaradást. Úgy tűnhet, így nagyjából helyreáll az egyensúly, de figyelembe véve az egészségügyi szempontokat, sokkal jobb lenne, ha a szükséges alvásmennyiség egyenletesen oszlana el. Ráadásul az életkörülmények miatt az alvás minősége is kérdéses a legtöbb embernél.

5. A KAMASZOKNAK TÖBBET KELL ALUDNIUK, MINT A FELNŐTTEKNEK

IGAZ.

Kamaszkorban a hormonháztartás felborul, számos változás zajlik a testben. Ezek a folyamatok „kikövetelik” maguknak a pihenést. A tinédzsereknek minimum 9 óra alvásra van szükségük. Sajátos életmódjuknak, ritmusuknak köszönhetően egy átlagos kamasz éjfél körül fekszik le, ami azt jelenti, hogy hétköznapokon alig 6 órát alszik.

6. AKI NEHEZEN ALSZIK EL, ÁLMATLANSÁGBAN SZENVED

HAMIS.

Az álmatlanság lényege, hogy az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, azaz a szellemi-fizikai készenléti állapot megújulása nem történik meg; a folyamata megzavart, tartalma rövid, és napközbeni fáradtsággal, a teljesítőképesség csökkenésével jár. Tehát, ha valaki nehezen alszik el, az még nem jelenti azt, hogy álmatlanságban szenved.

7. NAPKÖZBEN CSAK AZ ALUSZÉKONY, AKI NEM ALSZIK ÉJSZAKA RENDESEN

HAMIS.

Ha érdekli, mit takar valójában ez a jelenség, olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

Korábbi cikkünkben mutattunk néhány gyakorlatot, a Hegedüs Dóri által összeállított 20 perces videókkal pluszkilók nélkül megúszhatjuk az ünnepeket: Fitpercek – átmozgató edzés az ünnepekre.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.