Életben maradni bárhol, kényelemben

A bushcraft – tükörfordításban: bozótmívesség – sokkal többet jelent az egyszerű túlélésnél a természetben. A szemléletmódot régóta követő Heim Tankréd szerint olyan életstílus, amely őseink tudását éleszti fel bennünk – írja a csupasport.hu.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 01. 18. 16:15
null
A bushcraftnak nem csupán a táborozás, de annak körülményeit lehetővé tevő tevékenység is része, például favágás a tábortűzhöz Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bushcraftról már írt oldalukon a Csupa Sport, a természetben való túlélés és boldogulás készségét, annak fejlesztését, ismeretanyagát foglalja magában. Magyarországon nem mondhatni, hogy széles körben elterjedt lenne a gyakorlása, de aki keres, könnyen találhat kisebb, régóta fennálló közösségeket. Itthon bozótmívesség néven is találkozhatunk vele, s hogy mi a leginkább szerethető benne?

A bushcraftnak nem csupán a táborozás, de annak körülményeit lehetővé tevő tevékenység is része, például favágás a tábortűzhöz
Fotó: PEXELS

„A hivatalos definíciótól annyiban térnék el, hogy a bushcraft valójában életszemlélet – válaszolta kérdésünkre Heim Tankréd, aki gyerekkora óta járja az erdőt, később hivatalos vadász lett, jelenleg pedig bushcrafttúrákat is szervez.

– Elődeink tudását foglalja össze. Csupa olyan hasznos dolgot, amely száz-százötven évvel ezelőtt teljesen természetes volt a vidéki emberek számára, szükséges volt a mindennapos megélhetésükhöz, az életben maradásukhoz.

Sokan összemossák a túléléssel, de túléléskor az ember bekerül valamilyen vészhelyzetbe, és az a célja, hogy minél hamarabb visszajusson a civilizációba. A bushcraft több ennél. Segítségével meg tudod teremteni magadnak azokat a körülményeket, hogy a természetben ne csak életben maradj, hanem a körülményekhez képest kényelemben legyél. Manapság az emberek nem ismerik fel a lehetőségeket, nem tudják, mihez nyúljanak az erdőben. A bushcraft a növényismeret, állatismeret, tájékozódás, menedéképítés, tűzgyújtás és egyéb képességek erősítésével erre nevel. Fejleszti a problémamegoldó képességet, az ember nem esik kétségbe vészhelyzet esetén, hanem észreveszi a lehetőségeit.”

A bushcraftközösségek egy vagy több éjszakás túrákon gyakorolják a tevékenységeket. Általában az erdő szélén leállnak az autóval, 1-2 kilométert sétálnak a járműtől, kialakítják a táborhelyet, és ott töltik a napot. Akik keményebb vonalat képviselnek, messzebbre távolodnak a civilizációtól, és a táborozás mellett a természetben töltött időszakot arra használják, hogy gyakorolják az alapvető készségeket: tűzgyújtás, menedéképítés, ételkészítés. Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy később magasabb szintre lehessen lépni,

Heim Tankréd bushcraft tudását kihasználva az Országos Kéktúrát teljesítette egyhuzamban 48 nap alatt.

„Februárban lesz három éve, hogy hazaértem – emlékezett vissza. – Harminckilós hátizsákkal indultam útnak, amelyet külön arra a célra varrtam. Az éjszakák túlnyomó többségét az erdőben töltöttem, a táborhelyet mindig magamnak alakítottam ki, és amit lehetett, magamnak készítettem. Amikor december végén az Írott-kőnél megtettem az első lépéseket, enyhe volt a tél, később mínusz fokokban haladtam, de nem zavart. A nyári meleget valószínűleg sokkal rosszabbul bírtam volna. Hollóházára már hat-nyolc kilóval könnyebb hátizsákkal érkeztem.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A legjobb mozgásformák a depresszió és a szorongás ellen

Köztudott, hogy a rendszeres sport pozitív hatást gyakorol a testre és a lélekre egyaránt. Az alábbi sporttevékenységek különösen jó gyógymódnak számítanak abban az esetben, ha valaki lehangoltsággal, szorongással küzd – írja a dietaesfitness.hu.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.