Hét éjszakát élt túl a fagyos erdőben

Egy 33 éves férfi a kutyájával ment túrázni az Olasz Alpokba, amikor az út során baleset érte és eltörte a bokáját. Hét fagyos éjszakát kellett túlélnie, amíg a mentőcsapatok rátaláltak – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 02. 23. 9:59
null
A férfi életben maradását az életmentő fólia és a kutyája közelsége segítette Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Triesztből indult túrázni az Olasz Alpokba egy 33 éves férfi a kutyája társaságában, ám a kirándulás során balesetet szenvedett, eltörte a bokáját és szinte lábra állni sem tudott. Helyzetét tovább nehezítette, hogy mobiltelefonja hiába volt nála, térerő híján nem tudott értesíteni senkit, így mindössze annyit tudott tenni, hogy elvonszolta magát egy közeli patakhoz és betakarta magát izolációs fóliával.

A férfi életben maradását az izolációs fólia és a kutyája közelsége segítette
Fotó: FLICKR

A férfi eltűnése a barátnőjének tűnt fel, aki egy nap után értesítette az illetékes hatóságokat, és mentőcsapatok indultak a keresésére. A kutatóakciók azonban nem jártak azonnal sikerrel,

a férfi hét éjszakát töltött a fagyos erdőben, mire megtalálták.

A BBC beszámolója szerint túlélésében nagy szerepet játszott, hogy a kutyája végig tartotta benne a lelket. A balesetet követő nyolcadik napon egy helikopter szúrta ki, ahogy levelekkel és izolációs fóliával letakarva fekszik a földön.

Amikor a mentőcsapatok rátaláltak, csodával határos módon magánál volt, sérülései miatt azonban képtelen volt felállni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Praktikus tanácsok vadkempingezőknek a túléléshez

A túrázás Magyarországon kellemes időtöltés, ám egyre többen vannak, akik nem csupán egy útvonalat szeretnének bejárni, hanem hosszabb ideig szeretnének ismerkedni a természettel – szerzőnk rövid „túlélőkisokost” állított össze – olvasható a Csupa Sport cikkében.

Egyesek sportot űznek a túlélésből, de van, amikor az életben maradás valóban létkérdés. Hazánkban viszonylag biztonságosan lehet túrázni, vadkempingezni, de az időjárás vagy a természet idehaza is képes váratlan, nehéz helyzetet okozni. A nagyvilágban pedig milliószám vannak olyan helyek, ahol kihívás életben maradni. A legfontosabb ilyen esetekben a lélekjelenlét, a tapasztalat, rátermettség, de sokszor a felszerelésen is sok múlik.

Magyarországon és a környező országokban a leggyakoribb veszélyhelyzet, hogy a túrázó, hegymászó valamiért akár több napig is a természetben ragad.

Ilyenkor elsőként a kihűlés ellen kell védekezni, ez nyáron viszonylag egyszerű, de már 10 Celsius-fok körül is fennállhat a hipotermia veszélye a legyengült, esetleg sérült embernél. Ezután jön a kiszáradás megakadályozása, az energiabevitel megoldása. Ebben az írásban az ezekhez leghasznosabb eszközökről lesz szó.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.