Fametszési kisokos

A gyümölcstermesztésben minden gyümölcsfát és gyümölcstermő bokrot a telepítés után nevelni szükséges, ennek megfelelően metszésben kell részesíteni – olvasható a Szabad Föld cikkében.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 03. 25. 8:55
null
Minden növénynek megvan az optimális metszési ideje Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a korona bármely részét visszavágjuk, az utána megmaradt koronarészen lévő rügyek erősebben vagy gyengébben hajtanak ki. A hajtásnövekedés erőssége több tényezőtől függ: a rügyek fej­­lettségétől, amire visszametszünk; a rügy vesszőn elfoglalt helyzetétől; a vessző koronában elfoglalt helyzetétől; a metszés erősségétől.

A metszés mértékét a metszéssel eltávolított és megmaradó ágak, gallyak, illetve vesszők aránya határozza meg.

Minden növénynek megvan az optimális metszési ideje
Fotó: PEXELS

Hosszú metszés

A visszametszés erősségének megfelelően végezhetünk hosszú metszést, amikor a vessző hosszának felső egyharmadát távolítjuk el. A megmaradó vessző csupán az úgynevezett végálló és az alatta lévő rügyeket hordozza, ezek gyenge hajtásokat hoznak, míg a vessző alsó részén a rügyek egy része csak megduzzad, a többi pedig alva marad. A hosszúmetszést az erősen növő fákon alkalmazzuk.

Középhosszú metszés

A középhosszú metszéskor a vessző hosszának a felét távolítjuk el. Ennek hatására végálló és az alatta lévő két-három rügyből középerős hajtások, az alatta lévő rügyekből pedig rövid termőrészek törnek elő. Az alsó rügyek termő-, illetve átmeneti rügyekké alakulnak.

1. Hosszú metszés 2. Középhosszú metszés 3. Rövid metszés
Fotó: Rajz: Tegdes László / SZABADFOLD.HU

Többnyire az alakítómetszéskor, az őszibarackfák váltómetszésénél, valamint a termőegyensúlyban lévő, rendszeresen termő, középerős hajtásnövekedésű fákon alkalmazunk középhosszú metszést. A csonthéjasok esetében nagyon fontos az alsó rügyek kihajtása, illetve termőrügyekké való fejlődése, mert különben felkopaszodnak.

Rövid metszés

A rövidre metszéskor a vessző hosszának kétharmad részét távolítjuk el. Hatására az összes fejlett rügy kihajt, erős hajtások keletkeznek. A korszerű gyümölcstermesztésben a rövidre metszésre ritkán (például az őszibarack váltómetszésekor) kerül sor.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Tolna megyei gyümölcsöseiben is elkezdték metszeni a fákat

Az almafák kivételével javában folyik a metszés Tolna megye gyümölcsöseiben, amikor az időjárás engedi. Igyekezni kell a munkával, hiszen ha beindulnak a rügyek, már nagyobb kárt okozhatunk vele, mint hasznot, mert akkor metszés közben a megduzzadt hajtáskezdeményeket leverhetjük. Nagy gond az is, hogy nehéz hozzáértő szakembert találni – írja a Tolna megyei hírportál, a teol.hu.

Nemcsak a szőlőben, de a gyümölcsösökben is csattognak a metszőollók, alakítják a koronát a gazdák. Az elmúlt hetek csapadékos időjárásának köszönhető, hogy a talaj is feltöltődött, így nincs akadálya annak sem, hogy a kihalt fákat most pótolják.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.