időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Pörgessük meg a köredzéstréninget!

Forrás: CSUPASPORT.HU
2021.03.29. 08:08
Pörgessük meg a köredzéstréninget!

A funkcionális köredzésbe rengeteg olyan tempós gyakorlatot bele lehet építeni, amelyek jól fejlesztik az erő-állóképességet, továbbá jó zsírégetők – olvasható a CsupaSport cikkében.

A funkcionális köredzés komoly elvek szerint épül fel, ám azt szokták mondani, ahány edző, annyiféle edzésterv. Az biztos, hogy a pörgős gyakorlatokból rengeteg a trénerek rendelkezésére áll, ám amilyen egyszerűnek tűnnek, annál nehezebbek, fárasztóbbak. A pörgős feladatok nagyon jó kardiogyakorlatok, remekül fejleszthetjük velük az erő-állóképességet, továbbá nagyon hatékony zsírégetők. Néhány gyakorlatba nyerünk bepillantást Szabó Bálint funkcionális tréner segítségével.

„A pörgős részt az edzés elején, a gimnasztikai bemelegítés után alkalmazom, még az eszközök használata előtt – mondta érdeklősünkre a huszonhét éves funkcionális edző. – Mivel az edzés első felében a vendégeknek még elég energiájuk van, jobban tudnak teljesíteni. Igaz, a jumping jack nevű gyakorlatot már a bemelegítésbe is bele szoktam építeni, mivel ez az egyik legegyszerűbb, egyúttal az egyik leghatékonyabb feladat, már a bemelegítésnél nagyszerűen beindul tőle a vérkeringés.

Ha az edző keményebb, vagy éppen egy kicsit oda akar bökni a társaságnak, mondjuk, mert az edzés alatt sok volt a szövegelés, a tréning végén is meg lehet pörgetni a vendégeket – akkor már nem esik annyira jól, ám ilyenkor is hasznos.”

Jumping jack (terpesz-zár gyakorlat)

A kiindulóhelyzetünk vigyázzállás, amiből a lábainkkal terpeszbe ugrunk, eközben egy időben a kezeinkkel a fejünk fölött összezárunk.

 

Ebben a feladatban egyedül arra kell figyelni, hogy egyszerre mozogjon a kéz és a láb. A terpesz-zár gyakorlat növeli a pulzust, jól dolgoztatja a tüdőt, és melegíti az izmokat. Fárasztó, ám nem nehéz feladat. Több variációja van, például a plank jack, amelynél felvesszük a planktartás pozíciót, majd az alkarunkon támaszkodva maradunk, csak a lábunkkal végezzük a terpesz-zár mozgást. Figyelünk, hogy nem billeg a derék, a törzs, így a hasizom erősödik.

Négyütemű fekvőtámasz

Ez a gyakorlat valamivel jobban növeli az erőt a többi feladatnál, és kiváló állóképességet is ad. A folyamata a következő: leguggolunk, hátraugrunk fekvőtámasztartásba, legördülünk, hogy a hasunk, mellkasunk érintse a földet, majd vissza guggoló helyzetbe, onnan felszökkenünk, és végül terpeszugrás oda-vissza, amivel egy időben a fej fölött összeérintjük a kezeinket.

Sokféleképpen lehet variálni, de a klasszikus is nagyszerűen megfelel a célnak, az izomzatot jól megdolgoztatja
Fotó: PEXELS

Lehet variálni, például hasra fekvés nélkül is űzhetjük, akkor megtartjuk magunkat fekvőtámasztartásba.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A kőkemény köredzés titkai

A funkcionális köredzés mindenkinek mást jelent, de az az érzés, amit edzés után tapasztalunk, egyformán csodálatos. Horváth Erik, funkcionális tréner segít megérteni, mi miért történik – olvasható a CsupaSport cikkében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.