Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

A bemelegítés a sportolás alapja

A különböző gyakorlatok végrehajtása elengedhetetlen része az edzésnek, segít ugyanis megelőzni a sérülést, s javítja a teljesítményt. Sokan mégis szeretik elhanyagolni vagy felületesen elvégezni – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 28. 17:17
A sérülés elkerülése mellett az alapos bemelegítés hozzájárul a teljesítmény növeléséhez is Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bemelegítés legalább annyira fontos, mint maga az edzés, majd az azt követő nyújtás, de sokaknak ez a kritikus rész: szeretnének minél előbb belevágni a keményebb tréningbe. A bemelegítés során testünket, lelkünket ráhangoljuk a mozgásra, s ahhoz, hogy izmaink, ízületeink megfelelően bemelegedjenek, muszáj fokozott intenzitású gyakorlatokat végezni. Olyan mozgásokat, amelyek növelik a testhőmérsékletet, a vérkeringést, felkészítve ezzel a testet az edzésre. A sérülések kockázatát is csökkentjük. Izmaink ugyanis olyanok, mint egy gumiszalag, ha hideg, merevebb, könnyebben szakad. Ha viszont kellően meleg, akkor hajlékonyabb, rugalmasabb.

A sérülés elkerülése mellett az alapos bemelegítés hozzájárul a teljesítmény növeléséhez is.

Futás vagy súlyzós edzés előtt könnyed kerékpározással növelhetjük a teljesítményt. Gyorsabban, többet futhatunk, nagyobb súlyokat emelhetünk.

Hogyan melegítsünk be?

Két típusa létezik. Az egyik az általános bemelegítés, amikor a teljes testet, szervezetet felkészítjük az edzésre, míg a másik a speciális, sportági bemelegítés, amikor egy adott sportra készítjük fel izmainkat. A gyakorlatokra legalább 10-15 percet szánjunk.

A sérülés elkerülése mellett az alapos bemelegítés hozzájárul a teljesítmény növeléséhez is
Fotó: PEXELS

Gyakorlatok

Kardiotréning előtt bemelegíthetünk élénk sétával, majd guggolással, törzshajlításokkal, karkörzéssel. Erősítő edzés előtt szintén kiváló bemelegítési forma, ha 5-10 percet sétálunk gyors tempóban, majd azokat az izmainkat mozgatjuk meg súly nélkül, amelyekkel az edzés alatt dolgozunk.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Napi tíz perc torna is sokat segít

Ha a járványhelyzet következtében lakásunkban, házunkban ragadtunk, de az otthoni munkavégzés és a gyerekek mellett nem marad elég időnk a testmozgásra, akkor is felesleges kétségbe esni – olvasható a CsupaSport cikkében.

Az otthoni torna végzéssel nem feltétlenül kell leizzadásig kínoznunk magunkat. A szakértők szerint tíz perc mozgás is elegendő lehet, legalábbis több mint a semmi. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy aki a kemény edzéseket szereti, húzza be a kéziféket. Sőt, otthon is mozogjunk minél többet, ám ne lógassuk az orrunkat, ha néha csak tíz percünk marad átmozgatni a testünket, mert jóval többet ér, mint amennyit gondolnánk.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.