A meleg, a hőség megterheli nemcsak a beteg, hanem az egészséges szervezetet is. Izzadunk és a hűvös szobába vágyunk. A folyadékpótlás fontosságáról beszélgetett a dunaújvárosi hírportál munkatársa Szűcs Zsuzsannával, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elnökével.
– Miért érdemes odafigyelni a folyadékfogyasztásra?
– Elsősorban azért, mert az összes szervünk működéséhez vízre van szükségünk. A víz támogatja a hőszabályozást, a sejtjeinkhez elviszi a tápanyagokat és az oxigént. Segíti a salakanyagok távozását a szervezetből, a vizeletnek és a verejtéknek is van ilyen szerepe. A testünk jelentős része víz, felnőtt korban átlagosan hatvan százaléka áll a testtömegünknek ebből az elemből. Egy újszülött csecsemő testének jóval jelentősen magasabb a víztartalma, és ahogy megyünk előre az időben, úgy csökken a szervezetünk vízaránya. Idős korban ez ötven, ötvenöt százalékra csökken. Tehát lehet azt mondani, hogy a fiatalságnak, a vitalitásnak a megőrzése félig-meddig a testünk víztartalmán és folyadék-ellátottságán múlik. Az izomtömegnek például a zsírhoz képest magasabb a víztartalma. Érdekesség, hogy egy fitt, sportos ember szervezetében több víz található, mint egy elhízott egyénben. A megfelelő fizikai és szellemi munkához és a teljesítményünk fenntartásához is szükség van a megfelelő vízmennyiségre. Ez a szervezetünkből folyamatosan távozik, ilyenkor a nyári melegben például az erőteljes izzadás során. Ezt pótolni kell.
– Mennyit igyunk, van erre ajánlás?
– Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az EFSA készített egy szakértői anyagot, amelyben leírják azt, hogy ajánlott vízbevitel nincs, mert az egyéni igények nagyon eltérőek. Létezik azonban egy irányadó mennyiség, amely a lakosság nagy részének megfelelő, ez a felnőtt nők esetében két liter, férfiaknál két és fél literes mennyiséget jelent minden forrásból.

Fotó: Pixabay
– Ez csak vizet jelenti, vagy minden más folyadékot is?
– Ennek 20-30 százalékát visszük be ételekkel, levesekkel, mártásokkal, főzelékekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel. De ide sorolhatjuk a jégkrémeket is. A maradék 70-80 százalékot pedig italokkal visszük be a szervezetünkbe. Döntő részben ajánlott vizet fogyasztani, amit lehet akár ízesíteni, például limekarikával, uborkaszelettel, de a málna, vagy egy barackdarab is megízesíti a vizet. Ezenkívül hidratálnak még a teák, a gyümölcslevek, de a jeges kávé is. Természetesen egy-egy pohár hideg sört is elfogyaszthatunk színesítve a folyadékbevitelt, de említhetném az üdítőket is, bár ennek cukortartalmát figyelembe kell venni, a sörnél pedig az alkoholtartalmat. Kutatások támasztják alá, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztjuk azokat az italokat, amelyet ízesítettünk, vagy ízesítve vannak. Fontos ugyanakkor, hogy a folyadékpótlás gerincét a víz adja. Arányait tekintve, nyolc pohár italból legalább öt legyen a víz.