Alvás- és evészavart is okozott a koronavírus-járvány a fiataloknál

A szülők fele szerint okozott a járvány valamilyen lelki vagy mentális problémát, viselkedészavart a gyermekeknél az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése szerint. A kérdezők arra voltak kíváncsiak, hogyan viselték a hónapokig tartó bezártságot a fiatalok. Az online kérdőívet 1019 szülő töltötte ki, akiknek van középiskolás gyerekük – írja a Békés megyei hírportál, a Beol.hu.

Forrás: beol.hu - mediaworks2021. 07. 01. 11:27
null
Illusztráció Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A leggyakoribb pszichés tünet, ami a pandémia alatt jelentkezett a szülők szerint a fiataloknál, az a szokatlan fáradtság, a tartós szomorúság és ürességérzet, valamint az alvászavarok. Reménytelenségről, pesszimizmusról is közel minden második szülő beszámolt. Ugyanennyien jelezték, hogy gyermekük a korábban érdekes, élvezetes tevékenységek iránt elvesztette az érdeklődését.

Magas arányban, a fiatalok 41 százalékánál alakultak ki evészavarok a pandémia alatt, a diákok harmadánál pedig dühkitöréseket, agressziót, bezárkózást tapasztalt a család. Minden nyolcadik fiatalt a halállal, öngyilkossággal, önsértéssel kapcsolatos gondolatok is foglalkoztatják.

A szülők túlnyomó többsége (71 százalék) szerint a bezártságban leginkább az okozott nehézséget a gyerekeknek, hogy nem tudtak találkozni a barátokkal, illetve kevesebb volt a szórakozási lehetőség, ahol kiengedhettek. A diákok 44 százaléka tartott attól, hogy az otthon tanulás miatt lemaradt a tananyaggal. A Covidtól a fiatalok 24 százaléka félt. Ebben az életkorban már a szerelmi élet is fontos a tinédzsereknek, a fiatalok 30 százalékának jelentett problémát, hogy nehezebb volt párkapcsolatot kialakítani a járvány alatt.

Illusztráció
Fotó: Unsplash

A fiatalok 43 százaléka hiányolta a kulturális, 40 százaléka a sportolási lehetőségeket. Baráti kapcsolataikra kihatott a járvány. A szülők többsége állította, hogy a gyereküknek kevesebb barátjuk lett, egyes viszonyaik lazultak vagy egyenesen megszűntek. A gyerekek 40 százaléka örült, hogy visszatérhetett az iskolapadba­.

Az otthon töltött hónapok a gyermekek szabadidős tevékenységére is hatással voltak. A megkérdezettek szerint gyerekük kevesebbet sportolt, ráadásul közel ugyanennyien állítják, hogy a digitális oktatáson felül is többet használták az internetet. A diákok 40 százaléka többet, míg 34 százalékuk kevesebbet tanult. A fiatalok fele a különórával is kevesebb időt töltött el a pandémia idején. A bezártságtól nem nőtt meg a fiatalok olvasási kedve. A házimunkába sem szálltak be jelentős aktivitással az otthon töltött idő alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.