Étrend-kiegészítő: se vele, se nélküle

Ha valaki elkezdi a konditermi edzéseket, hamar szembesül a dilemmával: fogyasszon-e étrend-kiegészítőket, vagy sem. Somogyi-Kovács Anita jogi szakokleveles sportdietetikus és Palatinus Tünde fitneszedző segít eligazodni a kérdésben.

Forrás: CSUPASPORT2021. 07. 09. 22:20
null
A kép csak illusztráció Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manapság az élsport elképzelhetetlen étrend-kiegészítők használata nélkül. A sporttudomány neves képviselői úgy vélik, az intenzív fizikai és mentális igénybevételnek kitett élsportolók nem tudnak kizárólag természetes táplálkozás útján elegendő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutni. A versenyszerű testépítés és étrend-kiegészítés egymástól elválaszthatatlan fogalom. De vajon érdemes-e étrend-kiegészítőket használniuk a konditerembe csak kedvtelésből járó hobbisportolóknak?

A kép csak illusztráció
Fotó: FLICKR

A Jadablitz nevű, fitnesz- és erősítőprogramokat kínáló internetes portál a hét minden napjára javasol valamilyen étrend-kiegészítőt az oldal látogatóinak, többek között koffeintartalmú termékeket, halolajat, BCCA aminosavakat és multivitaminokat.

„Függetlenül attól, hogy átlagemberről, hobbisportolóról vagy élsportolóról van-e szó, az étrend-kiegészítőket mindig az egyén egészségi állapotát figyelembe véve kell alkalmazni – fogalmazta meg tömören a lényeget Somogyi-Kovács Anita.

A szakember hozzátette, aki hobbiszinten, heti három-négy alkalommal látogatja az edzőtermet, ne szedjen étrend-kiegészítőket. – Sőt, ha egy hobbisportoló futóversenyre készül, étrend-kiegészítőként – futás közben – a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel javasolt. Ugyanakkor élsportolóknak – akik akár heti harminc órát is edzéssel töltenek – más szempontok alapján kell az étrend-kiegészítőket megválasztani.”

Természetes úton történő táplálkozással – főként az élsportban – manapság már nem lehet elegendő ásványi anyagot a szervezetbe juttatni
Fotó: PEXELS

„Valóban léteznek étrend-kiegészítők, amelyeket hobbisportolónak nem érdemes fogyasztaniuk, hiszen a szervezet nem tud mindent hasznosítani

– értett egyet a spordietetikussal Palatinus Tünde korábbi fitneszvilágbajnok és személyi edző. – A multivitaminok, az ásványi anyagok, a C-vitamin vagy az ízületvédők fogyasztása ugyanakkor nemcsak hobbisportolóknak, hanem másoknak is javasolt. A kor előrehaladtával az ízületvédők használata kifejezetten ajánlott, a súlyok emelgetése komoly megterheléssel jár.

Természetes úton történő táplálkozással – főként az élsportban – manapság már nem lehet elegendő ásványi anyagot a szervezetbe juttatni.”

Palatinus Tünde hozzátette, nemcsak hobbisportolóknak, hanem fitneszversenyzőknek is szokott kiegészítőket ajánlani. A nők körében egyre népszerűbbek a kollagénok és a BCCA aminosavak, a szakember ezeket különösen a 30 év feletti hölgyeknek javasolja.

„Természetesen mindenki maga dönti el, mennyit költ egy termékre. Meglehetősen nagy a piaci kínálat, a laikus ember nehezen igazodik el a sokféle táplálék-kiegészítő között. Amikor tanácsot adok valakinek, nem a termék gyártóját, hanem a sportoló igényét igyekszem figyelembe venni”

– árulta el Palatinus Tünde.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.