Rosszabbul és kevesebbet alszunk a koronavírus miatt

Egy nemzetközi online kutatás szerint nemcsak rosszabbul alszunk a Covid–19 miatt, hanem a depressziós tünetek is szélesebb körben terjedtek el, valamint egyéb negatív alvási szokások is megjelentek – írja a Gyógyzóna.hu.

Magyar Nemzet
Forrás: gyogyzona.hu2021. 09. 01. 15:34
null
Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2019 decemberétől globálisan kezdte mindenki megtapasztalni, hogy mik az új SARS–CoV–2-vírus hatásai. Megváltozott az életmódunk, felborult a napi rutinunk. A járvány megzavarta a gazdasági és az oktatási lehetőségeket, és társadalmi elszigeteltséghez vezetett. Ennyi minden mellett miért pont az alvás maradt volna ki? Az elmúlt időszak hozzájárult a krónikus, stresszes és traumatikus élményekhez, amelyek valószínűleg hatással vannak az ember egészségfejlesztő viselkedésére, beleértve az alvást is.

Megjelent az álmatlanság és a klinikai értelemben vett inszomnia

Az Arizona Egyetem alváskutatói feltáró tanulmányt készítettek, melyből kiderül, hogy többek között az álmatlanság, a rosszabb alvásminőség és a felborult cirkadián ritmus az, ami a pandémia óta jellemző az emberek alvási szokásaira. A klinikai értelemben vett inszomnia, a kóros álmatlanság előfordulási aránya 56,5 százalékkal nőtt a tudósok szerint, és ez több mint aggasztó.

A kutatáshoz egy internetes kérdőívet alkalmaztak, amelyre 79 országból érkezett válasz. A közel ezer válaszoló életkora 18–80 év között volt. A szakemberek arra kérdeztek rá, hogy a világjárvány okozta mindennapos életvezetési és megélhetési nehézségek mennyiben befolyásolták a válaszolók alvási szokásait. A válaszadók 72,5 százaléka nő volt.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.