A dinamikus és statikus nyújtás szerepe

Bizonyára ön is hallott már a sportolás kapcsán szükséges nyújtás vagy stretching jelentőségéről. De azzal is tisztában van, hogyan kell nyújtani sportolás előtt és után? Mikor van szükség dinamikus és mikor statikus nyújtásra? Ennek járt utána cikkében a Sportslife.hu.

Forrás: SPORTLIFE2021. 10. 06. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban minden szakember egyetért, hogy a nyújtógyakorlatok minden mozogni, sportolni vágyó embernek rendkívül hasznosak. Érdemes tisztában lenni a fogalmakkal.

Nem szabad abba a hibába esnünk, hogy nem a megfelelő időben vagy esetleg helytelenül hajtuk végre a gyakorlatokat, mert ez egyrészt csökkentheti a teljesítményünket, másrészt ártalmasak is lehetnek a mozdulatok.

Ön is biztosan érezte már, hogy egy áttanult, átdolgozott nap után milyen jó érzés megnyújtózni, izmait ellazítani.

A nyújtás valóban előnyös, és számos pozitív hatással bír a szervezetünkre, azonban nem mindegy, hogy azt mikor és hogyan végezzük.

Nyújtógyakorlatokba csak bemelegített állapotban szabad kezdenünk, hiszen a merev izmok könnyen megsérülhetnek. 

A dinamikus gyakorlatoknak a bemelegítésben van helyük, a levezetésben pedig a statikus nyújtás kap szerepet
Fotó: Pexels

A bemelegítést alacsony vagy közepes intenzitású izommunkával célszerű végezni, itt van helye a dinamikus stretchingnek. Ezek azok a gyakorlatok, amelyek fokozzák a mozgékonyságot, javítják a teljesítményt.

Ajánlott előtte néhány percet lendületesen gyalogolni vagy kocogni.  

A dinamikus módszerrel az ízületekben nagyobb lesz a mozgástartomány, az izmok hőmérséklete fokozódik, jobb lesz a keringése és az oxigénellátása is.

A legújabb kutatások szerint tehát a klasszikus, statikus nyújtásnak ma már egyértelműen a sportolás után van helye. 

A mozgástól megrövidült, feszes izmokat nyújtani kell, ez a levezetés fontos része. Ennek célja a regeneráció, a rugalmasság fenntartása. Fontos, hogy a sportolás után az izmok visszanyerjék a teljes mozgástartományukat, mert a rugalmasság megelőzheti a sérüléseket.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.