időjárás 2°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Demenciához kapcsolódó érzelmi zavarok

Forrás: GYÓGYZÓNA
2021.10.20. 14:24 2021.10.20. 14:30
Demenciához kapcsolódó érzelmi zavarok

A demencia szellemi hanyatlást jelent, mely leggyakrabban az idős korosztályt érinti. A demencia igen nagy szociális és egészségügyi terhet jelent a társadalomnak világszerte, és a demenciában szenvedő betegek száma csak egyre több lesz: míg 2015-ben 47 millió ember élt demenciával, ezt a számot 2050-re már 131 millióra becsülik. Éppen ezért fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk a betegség megelőzésének, a demenciával élő ember gondozásának alappilléreivel, hiszen ki tudja, mikor lesz szükségünk erre a tudásra – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

A demenciának számos fajtáját különböztetjük meg, ezeknek kialakulása többféle lehet: leggyakoribb az Alzheimer-kór, melynek hátterében bizonyos fehérjék kóros összehajtogatódása áll, ezt követi gyakoriságban a keringési eredetű (vaszkuláris) demencia, majd az ún. Lewy-testes demencia. Általánosságban elmondható, hogy minél több krónikus betegségben szenved valaki (például magasvérnyomás vagy cukorbetegség), annál nagyobb az esélye annak (de ettől még nem biztos), hogy idős korában meginduljon a szellemi hanyatlás és kialakuljon a demencia.

A demencia nem csak mentális, kognitív tünetekkel jár, érzelmi, érzékelési és viselkedési zavarok is gyakran társulnak az ilyen kórképhez. 

Ennek az összetett tünetegyüttesnek legfőbb elemei a kognitív vagy érzékelési panaszok, motoros zavarok (például kényszeres járkálás, akár agresszió), verbális panaszok (többek között beszédzavar, kiabálás, akár verbális agresszió), kóros érzelmi megnyilvánulások (eufória vagy éppen depresszió, ingerlékenység), illetve a vegetatív zavarok (például az alvás vagy az étkezés terén jelentkező problémák, széklet és/vagy vizelet inkontinencia).

Mit tehetünk a demencia és a hozzá társuló érzelmi zavarok megelőzésére, kezelésére, vagy éppen a demenciában szenvedő családtagunk megsegítésére?        

Elsősorban törekedjünk a megelőzésre! Ezt legkönnyebben a hosszú távon demenciához vezető betegségek, mint a magasvérnyomás és a cukorbetegség megfelelő kezelése, karbantartása révén tehetjük meg. A krónikus betegségek eredményes kezelésével a demenciák akár egyharmadát is megelőzhetnénk!

Fontos a kognitív tünetek kezelése!

Ma már rendelkezésre állnak bizonyos gyógyszeres terápiák, de emellett a csoportos vagy egyéni kognitív terápia és a testmozgás is jó hatással lehetnek a demencia megelőzésében.

Vigyázzunk a demens betegekre!

Fontos, hogy megvédjük őket önmaguk elhanyagolásától, mások általi kihasználástól, odafigyeljünk a pénzkezelésre és többek között a vezetői engedélyekre.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.