Demenciához kapcsolódó érzelmi zavarok

A demencia szellemi hanyatlást jelent, mely leggyakrabban az idős korosztályt érinti. A demencia igen nagy szociális és egészségügyi terhet jelent a társadalomnak világszerte, és a demenciában szenvedő betegek száma csak egyre több lesz: míg 2015-ben 47 millió ember élt demenciával, ezt a számot 2050-re már 131 millióra becsülik. Éppen ezért fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk a betegség megelőzésének, a demenciával élő ember gondozásának alappilléreivel, hiszen ki tudja, mikor lesz szükségünk erre a tudásra – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 20. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demenciának számos fajtáját különböztetjük meg, ezeknek kialakulása többféle lehet: leggyakoribb az Alzheimer-kór, melynek hátterében bizonyos fehérjék kóros összehajtogatódása áll, ezt követi gyakoriságban a keringési eredetű (vaszkuláris) demencia, majd az ún. Lewy-testes demencia. Általánosságban elmondható, hogy minél több krónikus betegségben szenved valaki (például magasvérnyomás vagy cukorbetegség), annál nagyobb az esélye annak (de ettől még nem biztos), hogy idős korában meginduljon a szellemi hanyatlás és kialakuljon a demencia.

A demencia nem csak mentális, kognitív tünetekkel jár, érzelmi, érzékelési és viselkedési zavarok is gyakran társulnak az ilyen kórképhez. 

Ennek az összetett tünetegyüttesnek legfőbb elemei a kognitív vagy érzékelési panaszok, motoros zavarok (például kényszeres járkálás, akár agresszió), verbális panaszok (többek között beszédzavar, kiabálás, akár verbális agresszió), kóros érzelmi megnyilvánulások (eufória vagy éppen depresszió, ingerlékenység), illetve a vegetatív zavarok (például az alvás vagy az étkezés terén jelentkező problémák, széklet és/vagy vizelet inkontinencia).

Mit tehetünk a demencia és a hozzá társuló érzelmi zavarok megelőzésére, kezelésére, vagy éppen a demenciában szenvedő családtagunk megsegítésére?        

Elsősorban törekedjünk a megelőzésre! Ezt legkönnyebben a hosszú távon demenciához vezető betegségek, mint a magasvérnyomás és a cukorbetegség megfelelő kezelése, karbantartása révén tehetjük meg. A krónikus betegségek eredményes kezelésével a demenciák akár egyharmadát is megelőzhetnénk!

Fontos a kognitív tünetek kezelése!

Ma már rendelkezésre állnak bizonyos gyógyszeres terápiák, de emellett a csoportos vagy egyéni kognitív terápia és a testmozgás is jó hatással lehetnek a demencia megelőzésében.

Vigyázzunk a demens betegekre!

Fontos, hogy megvédjük őket önmaguk elhanyagolásától, mások általi kihasználástól, odafigyeljünk a pénzkezelésre és többek között a vezetői engedélyekre.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.