Érvek és ellenérvek a reggeli kávé mellett és ellen

Kevés olyan élelmiszer akad, amellyel kapcsolatban annyi egymásnak ellentmondó kutatási eredmény született volna, mint a kávé. Íme, a legerősebb érvek a reggeli kávé mellett, illetve ellene – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 07. 13:08
Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kávé élettani előnyei

1. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Több vizsgálat is megerősítette, hogy napi 4–6 csésze kávé elfogyasztása a napi kettő vagy annál kevesebb kávéhoz képest csaknem 30 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát az inzulinrezisztencia csökkentése révén. Napi hatnál több kávé esetében a kockázat 35 százalékkal csökken. Mielőtt a számok láttán bárki szívéhez kapna, fontos megjegyezni, hogy ezt a hatást koffeinmentes kávé esetében is igazolták, azaz a kockázatcsökkenés nem a koffein hatásához köthető.

2. Megköti a szabadgyököket

A kávé nagy mennyiségben tartalmaz különféle antioxidánsokat, amelyek védik sejtjeinket a szabadgyökök káros hatásaitól. A kávébabban a legerősebb szabadgyök-fogó hatással a klorogénsav bír. A kávéban található antioxidánsok hozzájárulhatnak a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a daganatos, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is. Továbbá a rendszeres kávéfogyasztást összefüggésbe hozták az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésével is.

3. Javítja a memóriát és a kognitív képességeket

Egyes vizsgálatok szerint akik reggel kávéztak, jobban teljesítettek tanulási feladatokban, mint azok, akik nem fogyasztottak kávét. Az édességgel elfogyasztott reggeli kávé pedig idősekben a kognitív képességeket is javította.

A kávé hátrányai

1. Növeli a csontritkulás kockázatát

Tény, hogy a koffein növeli a vizelettel történő kalciumürítést – a vér kalciumszintjének csökkenése pedig csontritkuláshoz vezet. A legújabb eredmények szerint azonban ez a veszteség minimális, és a normál mértékű, kiegyensúlyozott táplálkozással párosuló kávéfogyasztás nem befolyásolja a kalciumegyensúlyt vagy a csontsűrűséget. Gond túlzott koffeinbevitel esetén lehet, különösen a kevés kalciumot fogyasztók esetében.

2. Növelheti a vérnyomást

A legfrissebb álláspontok szerint a koffeinfogyasztás nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, nem növeli a koleszterinszintet, és nem okoz szívritmuszavart sem. Koffeinre érzékenyekben azonban kávézás után enyhe, átmeneti (kb. egy órán át tartó) vérnyomás-emelkedés figyelhető meg.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: PEXELS

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.