Érvek és ellenérvek a reggeli kávé mellett és ellen

Kevés olyan élelmiszer akad, amellyel kapcsolatban annyi egymásnak ellentmondó kutatási eredmény született volna, mint a kávé. Íme, a legerősebb érvek a reggeli kávé mellett, illetve ellene – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 07. 13:08
Forrás: PEXELS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kávé élettani előnyei

1. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Több vizsgálat is megerősítette, hogy napi 4–6 csésze kávé elfogyasztása a napi kettő vagy annál kevesebb kávéhoz képest csaknem 30 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát az inzulinrezisztencia csökkentése révén. Napi hatnál több kávé esetében a kockázat 35 százalékkal csökken. Mielőtt a számok láttán bárki szívéhez kapna, fontos megjegyezni, hogy ezt a hatást koffeinmentes kávé esetében is igazolták, azaz a kockázatcsökkenés nem a koffein hatásához köthető.

2. Megköti a szabadgyököket

A kávé nagy mennyiségben tartalmaz különféle antioxidánsokat, amelyek védik sejtjeinket a szabadgyökök káros hatásaitól. A kávébabban a legerősebb szabadgyök-fogó hatással a klorogénsav bír. A kávéban található antioxidánsok hozzájárulhatnak a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a daganatos, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is. Továbbá a rendszeres kávéfogyasztást összefüggésbe hozták az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésével is.

3. Javítja a memóriát és a kognitív képességeket

Egyes vizsgálatok szerint akik reggel kávéztak, jobban teljesítettek tanulási feladatokban, mint azok, akik nem fogyasztottak kávét. Az édességgel elfogyasztott reggeli kávé pedig idősekben a kognitív képességeket is javította.

A kávé hátrányai

1. Növeli a csontritkulás kockázatát

Tény, hogy a koffein növeli a vizelettel történő kalciumürítést – a vér kalciumszintjének csökkenése pedig csontritkuláshoz vezet. A legújabb eredmények szerint azonban ez a veszteség minimális, és a normál mértékű, kiegyensúlyozott táplálkozással párosuló kávéfogyasztás nem befolyásolja a kalciumegyensúlyt vagy a csontsűrűséget. Gond túlzott koffeinbevitel esetén lehet, különösen a kevés kalciumot fogyasztók esetében.

2. Növelheti a vérnyomást

A legfrissebb álláspontok szerint a koffeinfogyasztás nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, nem növeli a koleszterinszintet, és nem okoz szívritmuszavart sem. Koffeinre érzékenyekben azonban kávézás után enyhe, átmeneti (kb. egy órán át tartó) vérnyomás-emelkedés figyelhető meg.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: PEXELS

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.