Milyen kutyához jó választás a hám, és milyet válasszunk?

A hámba teljes mellkassal bele tud feszülni az állat, így sokkal nagyobb húzóerőt képes kifejteni anélkül, hogy a nyakát bármi húzná.

Forrás: petplace.hu2021. 10. 23. 16:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy értsük ennek a felszerelésnek a működését, kicsit ugorjunk vissza az időben. A hámot ugyanis alapvetően igahúzó állatoknál használták, illetve szánhúzó fajták esetében hámokat tettek a kutyákra, és így kötötték őket fogatba – írja a Petplace.

A hámba teljes mellkassal bele tud feszülni az állat, így sokkal nagyobb húzóerőt képes kifejteni anélkül, hogy a nyakát húzná bármi, ami ugye a légzést korlátozná.

Ezért a régi világban, még a gépek megjelenése előtt a mezőgazdaságban lovak, ökrök, szarvasmarhák, szamarak, stb. mind ezzel voltak befogva a kocsiba, vagy éppen az eke elé szántáskor.

Azokon a tájegységeken (Szibéria, Alaszka, vagy az Alpok magasabb részei), ahol a domborzat és az időjárás miatt könnyebb volt a kutyás szánokkal közlekedni, az ebeken is előszeretettel alkalmazták a hámot, így akár 8-10 kutya ereje adódott össze egy fogatnál. Mindebből könnyen látható, hogy a hám egy kényelmes, mozgást nem korlátozó eszköz. Ám a hétköznapokban az előnye hátrány is lehet – figyelmeztet a Petplace.

A póráz a háti részen csatlakoztatható a hámhoz, így a nyak szabadon marad. Egy kistestű, alap energiaszintű kutyusnál még nem feltétlenül gond ez, de egy nagytestű kutyát, ami hajlamos húzni, vagy intenzívebben sétálni, nehezebben lehet ezzel irányítani és kontrollálni.

Rendben, de akkor mégis miért van a rendőrkutyán, és más segítő kutyákon is hám? Ez egy külön témakör, ezek az állatok rendkívül magas szinten képzettek, fegyelmezettek. Ezen kívül a feladatok, illetve a hám funkciója is más.

Akkor most hám, vagy nyakörv?

Ez függhet a kutya fajtájától, méretétől, habitusától, fizikai állapotától, stb.

Ha egy kutyára csak azért teszünk hámot, mert húz és a nyakörvben fulladozik, akkor tanítsuk meg inkább szépen sétálni, mert az ilyen kutya hámban még erősebben húz.

Léteznek fajták, amelyek hajlamosak a légcsőszűkületre és a rövid, tömpe orruk miatt nehezebben veszik a levegőt, főleg nagy melegben. Ilyen pl. a mopsz, a bulldogok, a boxer. Egy mopsz nem arról híres, hogy teng az energiától és elrántana, ha hám van rajta, de egy boxer már jóval nagyobb és erősebb, simán el is eshetünk egy hirtelen megugrásnál. Tegyünk rá inkább szélesebb nyakörvet, ami nem egy ponton ránt hirtelen, mert ebből akár sérülés is lehet – javasolja az oldal.

Mire figyeljek, amikor hámot veszek?

  • Itt a pontos méret a lényeg, s bár minimálisan állítható a hám, mindig mérjük le a kutyát, vagy az üzletben próbáljuk rá a hámot.
  • Próbáljunk több ponton csatolható hámot venni
  • Törekedjünk olyan típusra, amiből nem tud kibújni
  • Ha nem vagyunk biztosak a választásban, kérjünk tanácsot bátran
  • Ha egy adott sportra keresünk hámot, akkor még alaposabban nézzünk körül, mert itt már más szempontoknak is meg kell felelni. És a szetthez tartozik egy emberre rakható öv, vagy beülő is, amihez csatlakoztatjuk majd a pórázt.

A teljes cikk további tudnivalókkal ITT olvasható el.

Borítókép: Bárány Margó/petplace.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.