Egy alvástechnika, ami képes kreativitásra ösztönözni

A kutatók új tanulmányukban megerősítették, hogy a Salvador Dalí szürrealista művész és a híres feltaláló, Thomas Edison által leírt alvástechnika valóban képes kreativitásra ösztönözni. Hogy mire is gondoltak? A világ legkreatívabb elméi szerint a kreativitás fellendítéséhez alapvetően fel kell ébrednünk, amikor egy bizonyos alvási szakasz beáll: amikor a valóság úgymond beleolvad a fantáziába – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 12. 11. 8:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte alszunk, de még érzékeljük a külvilág ingereit

A technika használatához az olyan „látnokok”, mint Salvador Dalí vagy Thomas Edison, egy tárgyat, például kanalat vagy labdát tartottak a kezükben, amikor lefeküdtek aludni. Ahogy mélyebb álomba merültek, a tárgy leesett és zajt csapott, ami felébresztette őket. Miután néhány pillanatot az eszméletlenség határán töltöttek, készen álltak a munkájuk megkezdésére.

Ez a korai alvási szakasz, amelyet hipnagógiás állapotnak vagy N1-nek neveznek, de csak néhány percig tart, mielőtt mélyebb álomba sodródnánk, ám ez lehet a kreativitás ideális koktélja

– mondta Delphine Oudiette, a Paris Brain Institute alváskutatója a LiveScience online tudományos portálnak. – Az emberek az éjszakai alvásuk körülbelül öt százalékát töltik az N1 állapotban, és ez egy rendkívül kevéssé tanulmányozott alvási szakasz.

A hipnagógiás állapot az elalvás paradox hypnoid fázisa, amelyben

elalvás előtt tömeges vizuális kép jelenik meg, de az ember még érzékeli a külvilág ingereit.

A Science Advances tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint az N1-ben csukott szemmel elképzelhetünk alakokat, színeket vagy akár álmok darabkáit is , de közben mégis hallhatjuk a magunk körül zajló történéseket a szobában. A jelenség azonban személyenként igencsak eltérő lehet.

A kutatók beépítettek a kísérletbe egy rejtett szabályt

A technikát alkalmazó nagy elméktől inspirálva Oudiette és csoportja nekilátott, hogy tesztelje, valóban működhet-e ez az alvási módszer a hétköznapi emberek számára. A kísérletbe százhárom egészséges résztvevőt vontak be, akik általában könnyedén el tudtak aludni.

Előtte azonban arra kérték őket, hogy a kísérlet előtti éjszakán kerüljék a stimulánsokat, és aludjanak egy kicsit kevesebbet a szokásosnál.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.