időjárás -3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Ismét egy Nobel-díjas kutató tart előadást tehetséges diákoknak

Forrás: MTI
2021.12.02. 11:25
Ismét egy Nobel-díjas kutató tart előadást tehetséges diákoknak

Peter C. Doherty Nobel-díjas ausztrál immunológus és állatorvos előadását is meghallgathatják a Nemzeti Tudós Akadémia elnevezésű tehetséggondozó program növendékei és hallgatói a Szegeden pénteken kezdődő találkozón – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Nobel-díjasok és tehetséges diákok tizenhetedik találkozóján – amelyet ezúttal hibrid, online és jelenléti formában rendeznek – Peter Doherty The Long and Short of COVID-19 címmel tart előadást.

Az ausztrál kutató munkáját 1996-ban ismerték el – Rolf M. Zinkernagellel közösen – Nobel-díjjal annak felfedezéséért, miképp ismerik fel az immunrendszer T-sejtjei a vírusokat és baktériumokat.

A háromnapos rendezvény során a 2013-ban indult program hallgatói közül többen is előadásokon mutatják be saját kutatásaikat, a kezdeményezésben résztvevő mentorok is beszámolnak tudományos munkájukról, és a középiskolások a szakemberek laboratóriumaiba is ellátogathatnak.

A találkozón adják át az idei Kiváló hallgató díjat, melyet idén Czikkely Mártonnak ítéltek oda az antibiotikum-rezisztenciához kapcsolódó kutatásaiért.

A programot, amely ősztől a Nemzeti Tudós Akadémia nevet viseli, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát. A program – a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan – végigkíséri a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között, hogy minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat.

A hazai és nemzetközi mentorok részvételével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával zajló program már nyolcadik éve sikerrel működik, a kezdeményezéshez országszerte 12 bázisiskola csatlakozott, ahol a tanárok napi munkájukon felül foglalkoznak a tehetséges diákok kiválasztásával és folyamatos fejlesztésével, a nekik szóló helyi programok szervezésével.

A kezdeményezés részeként Szegeden és Hódmezővásárhelyen képzési központokat alakítottak ki, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a biológiai kutatási módszerek alapjaival.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)