Megmutatjuk, mit érdemes enni edzés előtt

A sportolók többnyire alaposan meghatározott menetrend szerint edzenek és étkeznek. Pontosan megtervezik, mikor milyen edzéseket végeznek és alaposan kidolgozott a táplálkozásuk is. De mi a helyzet azokkal a hétköznapi emberekkel, akik csak bajosan iktatnak be a mindennapjaikba 30–60 percnyi edzést?

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 01. 31. 14:58
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy percre pontosan megtervezze az életét. Sokan már annak is örülünk, ha sikerül hetente kétszer-háromszor időt szakítani egy kis mozgásra. Sőt örülünk annak is, ha sikerül viszonylag egészséges ételeket fogyasztanunk. Mégis, jó lenne tudni, mit kellene ennünk edzés előtt, hogy a nehezen kiszorított, mozgásra szánt idő minél hatékonyabb legyen – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

 

FOLYADÉKFOGYASZTÁS

Nagyon fontos, hogy már az edzés előtt kellően hidratált legyen a szervezet, hiszen a verejtékezés következtében rengeteg vizet veszítünnk. Az edzés előtti 1-2 órában fogyasszunk el minimum 5-8 deciliter tiszta vizet.

 

AZ EDZÉS ELŐTTI ÉTKEZÉS KÉT MÓDJA

  1. Együnk félórával a tervezett edzés előtt 100-200 kalóriás könnyű snacket. Ennek tartalmaznia kell gyorsan felszívódó szénhidrátot és kevéske zsírt annak érdekében, hogy a szervezet könnyen és gyorsan megeméssze, energiává alakítsa.
  2. A második lehetőség, hogy egy nagyobb, kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú ételt fogyasztunk 1-2 órával a tervezett edzés előtt. Sok ember számára ez a könnyebben kivitelezhető megoldás. Együnk legalább fele annyi kalóriát, mint amennyit el fog égetni. Vagyis, ha tudjuk, hogy az edzés során kb. 600 kalóriát vagyunk képesek elégetni, akkor fogyasszunk el legalább 300 kalóriányi ételt – magas intenzitású edzés során valamivel többet – a tervezett edzés előtt. Ennek az étkezésnek legalább 50-60 százaléka szénhidrátból kell, hogy álljon. Ez azért fontos, hogy a vércukorszint az edzés alatt is stabil maradjon, ne essen le, és elegendő energia is legyen egy keményebb edzéshez is. Az étkezésnek fehérjét is tartalmaznia kell. A proteinnek az izmok építésében van jelentős szerepe. A fehérjék ugyanis segítenek építeni az izmokat, valamint regenerálják azokat egy kimerítő edzés után. megfelelő fehérjepótlással akár az izomláz is elkerülhető.

 

LEHETŐSÉGEK:

  • Gyümölcs és natúr joghurt
  • Mogyoró vagy dió
  • Teljes kiőrlésű pirítós és tej
  • Dió és aszalt gyümölcs
  • Főtt tojás
  • Nyers zöldségek humusszal
  • Túró és gyümölcs
  • Fél szelet teljes kiőrlésű kenyér sovány pulykahússal
  • Teljes kiőrlésű extrudált kenyér sovány sajttal
  • Paradicsomlé
  • Joghurtból készült smoothie

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.