Fontos a fehérjebevitel, amelyet állati vagy növényi forrásból biztosíthatunk

Nagy Nóra Zsófia dietetikus a testünk építőköveinek tartott fehérjék szerepét részletezi – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CsupaSport2022. 03. 04. 13:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fehérjék testünk sejtjeinek építőkövei, amelyek fontos szerepet játszanak többek között a növekedésben, a szövetek megújításában, az izmok felépítésében, enzimek, hormonok szintézisében és az immunrendszerünk optimális működésében is. Szerepük van a víz megkötésében és szállításában, szükség esetén pedig energiaforrásként is hasznosulhatnak. Bevitelükre sportoláskor – a megnőtt igény miatt – különösképpen figyelni kell!

Az egészséges, nem sportoló felnőttek fehérjeszükséglete 0,8 g/ttkg (testtömegkilogramm) naponta. A szabadidősportolók szükséglete ennél csak minimálisan nagyobb, 1, maximum 1,5 g/ttkg, ha normál tápláltsági állapotról beszélünk. Versenysportolóknál a szükséglet akár 1–2,5 g/ttkg közötti is lehet, erősportban (súlyemelés, testépítés) a legnagyobb a fehérjeigény, ami a napi energiabevitel kb. 20 százalékát jelenti.

Fehérjeszükségletünket állati vagy növényi eredetű fehérjeforrásokból is fedezhetjük. Ajánlott a növényi és az állati fehérjebevitelt 60–40 százalékban, de legalább 50-50 százalékban megosztani.

Az ennél magasabb állati eredetű fehérjebevitel nem javasolt, mivel a megnövekedett zsír-, koleszterin-, valamint purinbevitel egy magasabb szív- és érrendszeri megbetegedésrizikót jelent. A megfelelő fehérjebevitelt egyrészt alacsonyabb zsírtartalommal rendelkező tej és tejtermékkel, magas hús-, de alacsony zsírtartalmú felvágottak és húsipari termékek fogyasztásával, valamint a tojás-, hal- és húsételek zsírszegény elkészítésével biztosítsuk szervezetünk számára. Másfelől előnyös, ha táplálkozási szokásainkba a növényi fehérjeforrások gyakoribb fogyasztását is beillesztjük, nem csupán a fenntarthatóság jegyében, a változatosság és a megfelelő tápanyag-, rostbevitelt érdekében is. Remek fehérjeforrás a csicseriborsó, a lencse- és babfélék, a szója, illetve az olajos magvak.

Fehérjedús napindító lehet egy zsírszegény tejjel készült chiamagos zabkása, vagy például egy túró/joghurtalapú gyümölcsös-zöldséges turmix.

Tízóraira és uzsonnára a friss gyümölcs, natúr joghurt mellé ropogtassunk egy kevés olajos magot. A vörös lencse nagyszerűen gazdagítja leveseinket, a csicseriborsóból pedig finom, tápláló szendvicskrém, saláta készíthető. Általánosítva elmondható, hogy 100 g nyersanyagra vonatkoztatva a halak körülbelül 16-20 g, a húsok 15–22 g, a sajtok 20–30g, a csicseriborsó és a lencsefélék 20 g körüli fehérjét tartalmaznak.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.